Trucks 20 september 2020

Zo ziet de toekomstige waterstoftruck van Mercedes eruit

Mercedes-Benz heeft de GenH2 Truck onthuld. Zoals de naam en de dichte, gladde voorzijde al weggeven, hebben we hier te maken met een elektrisch aangedreven truck op waterstof. In het jaar 2025 moet-ie op de markt komen, zegt Mercedes.

Met zijn grote vlakke voorzijde zonder enorme grille – die gebruikelijk is voor vrachtauto’s met een dieselmotor – en met een strook ledverlichting die over de volle breedte loopt, ziet de zilvergrijze Mercedes-Benz GenH2 Truck er in ieder geval hypermodern uit. Even wennen is het wel, zo’n gesloten neus.

Schoner transportvervoer

Genoeg over het uiterlijk, wat echt belangrijk is, is de aandrijving. De Mercedes-Benz GenH2 Truck rijdt op waterstof en de Duitse fabrikant hoopt hiermee een bijdrage te kunnen leveren aan schoner transportvervoer. Niet à la minute overigens; naar verwachting komt de waterstoftruck in 2025 op de markt.

Das Beste oder nichts

Geselecteerde klanten van Mercedes-Benz mogen al eerder dan 2025 van de vrachtwagen op waterstof proeven, namelijk in 2023. Met de prakrijkervaring die deze klanten opdoen wil Mercedes zijn waterstoftruck net zo goed maken als zijn personenauto’s. Das Beste oder nichts, zegt het merk immers in zijn reclame-uitingen.

Twee elektromotoren

Het vermogen van de brandstofcel bedraagt tweemaal 150 kW. Er is ook nog een accupakket van 70 kWh aanwezig. Dat is relatief laag, geeft Mercedes ruiterlijk toe, maar het accupakket is dan ook bedoeld als ondersteuning voor de brandstofcellen. De wielen worden aangedreven door twee elektromotoren, die ieder goed zijn voor 330 kW (449 pk) en 2.071 Nm.

Actieradius: 1.000 km


De twee waterstoftanks van de Mercedes-Benz GenH2 Truck bieden een capaciteit van 80 kg (elk 40 kg). De actieradius bedraagt ongeveer 1.000 kilometer, voldoende voor schoon transport over langere afstanden. Zoals gezegd: de eerste serie-exemplaren komen in 2025 op de weg. Hebben we nog even de tijd om te wennen aan die futuristische voorzijde.

Delen: