
Zo werkt een waterstofauto
Een waterstofauto maakt gebruik van waterstof. Klinkt logisch, toch? Maar veel mensen weten niet dat een waterstofauto eigenlijk een elektrische auto is. Een waterstofauto gebruikt namelijk waterstof als energiedrager in plaats van een batterij. Hyundai laat in een YouTube-video zien hoe dat proces precies in zijn werk gaat in de Hyundai NEXO.
Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV)
In de video legt Jerome Gregeois, Senior Manager op de Powertrain & Eco Technologies Department van Hyundai, een grote producent van waterstofauto’s, uit dat waterstof in een brandstofcel reageert met zuurstof uit de lucht. Bij dit proces ontstaat elektriciteit waarmee de elektromotor wordt gevoed om de wielen aan te drijven. Het enige restproduct is waterdamp en warmte. Er komt geen CO2 vrij, waardoor een waterstofauto dus een zero-emission voertuig is.
Brandstofcel
De brandstofcel onder de motorkap van de Hyundai NEXO is eigenlijk een kleine elektriciteitscentrale. Om stroom te maken, wordt waterstof uit de tank naar de brandstofcel geleid. Dit is een compacte, metalen unit met binnenin een aantal kanalen en een membraan.
Aan de ene zijde van het membraan wordt waterstof toegelaten en aan de andere zijde lucht. De waterstof in de brandstofcel wil reageren met het zuurstof uit de lucht. Het speciale membraan tussen zuurstof en waterstof zorgt ervoor dat alleen de waterstofprotonen rechtstreeks het zuurstof kunnen bereiken.
De elektronen worden door het membraan tegengehouden en via de kathode buiten de brandstofcel omgeleid. Die worden naar de accu of de elektromotor geleid. Langs deze weg keren ze via de anode terug naar de brandstofcel om alsnog de reactie tussen waterstof en zuurstof volledig te maken. Het resultaat van dit proces is elektriciteit, water en warmte.
Bekijk hier de video: