Gebouwde omgeving 22 januari 2020

Zeven miljoen huizen verduurzamen met waterstof

Om de doelstellingen van het klimaatakkoord te halen, moeten miljoenen huizen in Nederland verduurzamen. Het is alleen erg kostbaar om al deze huizen te verbouwen en aardgasleidingen te verwijderen. Het neemt bovendien veel tijd in beslag. Bert den Ouden denkt een eenvoudige oplossing te hebben: maak gebruik van een hybride-warmtepomp met een gasketel op groengas of waterstof.

Klimaatakkoord

De komende jaren moeten grote stappen gezet worden om Nederland van het aardgas af te krijgen. In het Klimaatakkoord staat dat in 2030 ten minste 1,5 miljoen woningen en gebouwen aardgasvrij moeten zijn. In 2050 mag geen enkel gebouw in Nederland meer verbonden zijn aan het gasnet.

New family homes with solar panels on the roof

Miljarden euro’s

Het verwijderen van aardgasaansluitingen en -leidingen, verbouwen van woningen en gebouwen en het produceren van duurzame productiecapaciteit bij warmtebedrijven gaat miljarden euro’s kosten. Of zoals in het klimaatakkoord staat: “Een enorme transformatie die betrekking heeft op alle 8 miljoen gebouwen, waaronder woonhuizen, kantoren, winkelcentra, scholen en zorgcentra.”

LEES MEER: Toyota gaat waterstof-stad bouwen

Warmtepomp

Volgens Bert den Ouden, directeur bij adviesbureau Berenschot, kan dat een stuk eenvoudiger, sneller en kostenefficiënter. Door gebruik te maken van een hybride-warmtepomp met een gasketel op waterstof, kunnen eenvoudig miljoenen woningen in Nederland verduurzaamd worden.

Een hybride-warmtepomp maakt alleen gebruik van de CV-ketel op waterstof als de vraag naar energie extra hoog is. Hoe dat precies werkt? Tijdens het H2-Platform netwerkevent op 13 december 2019 gaf Bert den Ouden een presentatie die je hieronder terug kunt zien:

Delen: