Internationale ontwikkelingen 12 juli 2021

Plan voor zeeschepen op waterstof van de wal

Bij gigantische tankers en containerschepen is met waterstofaandrijving grote winst te behalen voor vermindering van CO2-uitstoot. De Zuid-Koreaanse scheepsindustrie slaat nu de handen aan de ploeg om de benodigde technologie te ontwikkelen en voldoende groene waterstof te produceren voor de zeevaart.

De ontwikkeling van de waterstofaandrijving wordt opgepakt door Hyundai Motor Company, Hyundai Global Service en Korean Register (KR) . Hyundai Global Service is een Zuid-Koreaanse fabrikant die is gespecialiseerd in elektrische aandrijfsystemen voor schepen en onderdeel van de Hyundai Heavy Industries Group. Korean Register is de enige internationale Zuid-Koreaanse maatschappij die waterstof-brandstofcelsystemen ontwikkelt voor de scheepvaart.

Waterstof en standaarden

Bij deze samenwerking levert Hyundai de brandstofcelsystemen en biedt het technische ondersteuning. Hyundai Global Service zal de aandrijfsystemen produceren en op de markt brengen. Tot slot zorgt Korean Register ervoor dat er standaarden komen voor typegoedkeuring, waaraan alle schepen met waterstofaandrijving moeten gaan voldoen.

In 2022 eerste schip met waterstofaandrijving

Het eerste resultaat van deze samenwerking moet in de tweede helft van 2022 zichtbaar worden in de vorm van kleine schepen met waterstofaandrijving. In de jaren daarna wordt de technologie ook beschikbaar voor middelgrote en grote zeeschepen.

Productie groene waterstof moet goedkoper

Daarnaast is Hyundai samen met Kia en Next Hydrogen Corporation een samenwerking gestart die de productie van groene waterstof voordeliger moet maken. De bedrijven werken samen aan een systeem dat werkt met alkaline-water-elektrolyse. Water-elektrolyse is het specialisme van Next Hydrogen. Alkaline-water-elektrolyse heeft zichzelf tot nu toe bewezen als de interessantste oplossing, maar de bedrijven zullen ook de sterke en zwakke punten van andere varianten van water-elektrolyse onderzoeken.

Alkaline-water-elektrolyse

Met alkaline-water-elektrolyse is de waterstofproductie veel minder kostbaar en tijdrovend dan conventionele groene waterstofproductie. Het werkt bijvoorbeeld met goedkope katalysatoren en is geschikt voor productie op grote schaal. Ook zijn de bouw- en onderhoudskosten voor een dergelijk systeem lager. Naarmate de technologie verbetert kan een groter alkaline-water-elektrolysesysteem worden gebouwd, wat de efficiëntie verder vergroot.

Deze voordeliger productie van waterstof zorgt er niet alleen voor dat groene waterstof aantrekkelijker wordt ten opzichte van ‘grijze’ en ‘blauwe’ waterstof, maar ook wordt het toepassen ervan voor meer bedrijven en doeleinden interessant.

Delen: