Duurzaamheid 06 mei 2020

Wrightbus kondigt plannen aan voor 3.000 waterstofbussen

Het Britse Wrightbus heeft plannen om 3.000 waterstofbussen in het Verenigd Koninkrijk te introduceren. De bussen moeten bijdragen aan het economisch herstel na de coronavirus en aan vermindering van de luchtverontreiniging in grote steden.

Zware voertuigen

Jo Bamford, eigenaar van Wrightbus, is ervan overtuigd dat waterstofbussen de komst van andere waterstofvoertuigen zoals vrachtwagens, treinen, schepen en zelfs ambulances en politieauto’s zal bespoedigen. Volgens Bamford zullen hierdoor in het hele land honderdduizenden nieuwe groene banen bijkomen.

500 miljoen pond

Het bedrijf heeft het plan ingediend bij de regering en gevraagd om 500 miljoen pond – 10% van het National Bus Strategy Fund – te reserveren voor de waterstofindustrie in het Verenigd Koninkrijk.

Jo Bamford: “Steden over de hele wereld zien een enorme vermindering van de luchtverontreiniging, omdat veel voertuigen tijdens de coronacrisis niet rijden. De realiteit is echter dat als we straks weer teruggaan naar ‘het nomale leven’, de vervuiling weer snel zal toenemen. Met waterstof aangedreven transport hebben we de kans om een enorm verschil te maken in de luchtkwaliteit en ook voor banen in het Verenigd Koninkrijk.”

Veel belangstelling

Volgens de busfabrikant is er al belangstelling voor de bussen vanuit de lokale autoriteiten in Aberdeen, Londen, Bimingham, Liverpool, Manchester, Brighton, Glasgow, Edinburgh en Belfast.

“Onze waterstofbussen zijn klaar om de straat op te gaan. We hebben al waterstofbussen in Londen rijden en later dit jaar komen daar twintig Wrightbus-dubbeldekkers bij. We hebben niet alleen interesse uit het Verenigd Koninkrijk, maar vanuit de hele wereld”, aldus Jo Bamford.

In het Schotse Aberdeen rijden vanaf de zomer van 2020 vijftien waterstof-dubbeldekkers van Wrightbus op de populairste routes in en rond de stad.

Lees meer: ’s Werelds eerste dubbeldekker op waterstof voor Aberdeen

Tags:  

Delen: