Industrie 06 augustus 2020

Wordt Rotterdam koploper in ontwikkeling waterstofeconomie?

Gemeente Rotterdam heeft grootse plannen met waterstof en wil het de komende jaren grootschalig inzetten als grond- en brandstof voor verschillende doeleinden. Dat staat beschreven in de ‘Gemeentelijke visie op waterstof’.

Energietransitie

Waterstof zal de komende jaren een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Rotterdam neemt het voortouw en gaat waterstof grootschalig inzetten als grond- en brandstof voor de industrie en als brandstof voor scheep- en luchtvaart, zwaar transport en lange afstandsverkeer. Waterstof moet ook een rol spelen voor de opslag van energie en het stabiliseren van het elektriciteitsnet.

Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid): “Waterstof is het ontbrekende stukje puzzel in onze zoektocht naar een duurzaam energiesysteem. Het aanjagen van de waterstofeconomie pakken we in Rotterdam groots aan. Met de bouw van electrolysers, een buizennetwerk in de haven en de koppeling aan de grote nieuwe windparken op de Noordzee. Zo verbreden we het economisch ontwikkelingsperspectief en vergroten we de werkgelegenheid.”

Gemeente Rotterdam

De rol van gemeente Rotterdam varieert van het faciliteren tot subsidiëren en zelf realiseren van projecten. Zo gaat de gemeente aan de slag met projecten voor de productie van waterstof, waterstof als grondstof, infrastructuur van waterstof en waterstof voor zwaar vervoer.

De komende jaren wordt er een waterstofinfrastructuur aangelegd en staat de bouw van twee electrolysers op de planning waar waterstof geproduceerd zal worden met behulp van duurzame elektriciteit. Naar eigen zeggen wordt Rotterdam koploper in de ontwikkeling van onze waterstofeconomie.

Meer weten? Bekijk hier het volledig rapport ‘Gemeentelijke visie op waterstof’.

Tags:  

Delen: