Internationale ontwikkelingen 11 februari 2022

Wordt dit de toekomst van vliegen?

Waterstof in de luchtvaart, kan dat? Vliegtuigbouwers geloven erin. Ook het grote Airbus investeert in research, maar er duiken ook onbekende spelers op, zoals het Franse H3 Dynamics met de visionaire Element One.

Hoe werkt het?

De Element One heeft onder elke vleugel 7 elektromotoren. Elk heeft een eigen waterstofvoorraad, brandstofcel en batterij, verpakt in een uitwisselbare unit. Dus op de grond kunnen deze ‘patronen’ snel worden vervangen. H3 Dynamics laat dat zien met afbeeldingen. En het opladen van de batterijen en het maken van waterstof kan bij de luchthaven zelf bijvoorbeeld met de stroom van zonnepanelen, die trouwens ook de vleugels bedekken om onderweg extra energie te leveren.

Vliegbereik op waterstof

De door H3 Dynamics gemelde prestaties zijn interessant. Het toestel zou met volle tanks een afstand tot 2.500 kilometer kunnen afleggen met 100 passagiers aan boord. Daarmee is de Element One inzetbaar voor korte en middellange afstanden.

AeroDelft Nederland

Maar wanneer is de Element One klaar voor productie? Het bedrijf doet daarover nog geen uitspraken. Wel zal binnenkort een testvlucht zijn met een kleiner onbemand, eenmotorig prototype vanaf de luchthaven in Toulouse. Voor de motoren met de uitwisselbare units is patent aangevraagd. H3 Dynamics beseft dat hun vinding interessant is voor alle vliegtuigbouwers. Het bedrijf werkt nauw samen met universiteiten en is betrokken bij meerdere onderzoeksprogramma’s, onder meer bij AeroDelft hydrogen aircraft development in Nederland en INSA STORK hydrogen in Straatsburg.

Delen: