Mobiliteit 07 juni 2019

WK radiografisch bestuurbare auto’s op waterstof

Een WK met radiografisch bestuurbare auto’s op waterstof? Ja, het is er echt. En de leerlingen van de opleiding autotechniek van Aventus in Apeldoorn doen er als Nederlands kampioen aan mee. Zij vertegenwoordigen ons land dit weekend in de Tsjechische hoofdstad Praag.

In totaal werken 7 leerlingen aan de mini-waterstofauto. Eén van hen is Wim Windt. “We werken er allemaal in onze vrije tijd aan, omdat we het leuk vinden. Hoe het werkt? We sluiten speciale hydro-sticks aan op de brandstofcel en als daar zuurstof bijkomt ontstaat er een chemische reactie waardoor we onze auto kunnen aandrijven.” Op het WK wint degene die in 6 uur tijd de meeste rondjes aflegt op een vast parcours.

bestuurbare waterstofauto

Onder de indruk

Docent Wim Heurneman is onder de indruk van zijn leerlingen. “We werken hier in Apeldoorn op de werkplaats met diesel- en benzinemotoren en hebben ook een hybride auto waar de leerlingen aan kunnen sleutelen, maar waterstof is echt nieuwe techniek. Het leuke is wel, nu de jongens Nederlands kampioen zijn geworden gaan er overal deuren open. Bedrijven die al met waterstof werken, nodigen ons uit om te komen kijken.”

bestuurbare waterstofauto

Beker naar huis

Heurneman gaat dit weekend (8-9 juni) mee met zijn leerlingen naar Praag. “Ik heb er heel veel zin in. Werken met waterstof, wellicht dé toekomst, wie wil dat nu niet. Op het WK rijden we tegen teams uit Rusland en Amerika en komen we in contact met heel veel mensen die alles over de nieuwste technieken weten. Ik hoop dat we met de beker naar huis komen, maar het gaat natuurlijk om plezier maken en kennis opdoen.”

Bron: Omroep Gelderland

Delen: