Gebouwde omgeving 11 juli 2019

Woning verwarmen op waterstof

Kan ik mijn huis verwarmen op waterstof? Ja, in theorie kan dat. Het zou inderdaad fantastisch zijn indien we het fossiele aardgas kunnen vervangen door duurzaam geproduceerd waterstof.

Dan zijn immers in de wijken ingrepen voor verregaande isolatie of stadswarmtenetwerken niet meer nodig. Het kan. Waterstof is bij gebruik schoon, kan zonder emissies geproduceerd worden en kan met relatief beperkte aanpassingen in het bestaande gasnet.

Wel een duurdere vorm van energie…

Toch is het niet zo simpel. De productie van waterstof kost zelf energie en vereist een proces met kostbare installaties. Dat maakt dat per definitie waterstof duurder is dan de energiedrager waar het uit voortkomt: aardgas of (groene) elektriciteit. De elektriciteitsprijs ligt per eenheid energie fors boven die van aardgas; daarmee is ook waterstof uit elektriciteit een stuk duurder. Bij aardgas heeft het pas zin op waterstof over te gaan indien het vrijkomende broeikasgas CO2 wel afgevangen en opgeslagen wordt. Ook dat heeft een prijs. Kortom, de energierekening van huishoudens zou flink omhooggaan indien we nu alle huizen op waterstof gaan verwarmen en bij veel woningen meer dan bij de overstap op warmtepompen of duurzaam geproduceerde stadswarmte.

Maar breed toepasbaar…

Toch is waterstof voor een groot deel van de huizen wel de goede oplossing. In bepaalde historische wijken of op het platteland is een warmtenet onmogelijk aan te leggen of is er geen duurzame warmtebron ter plekke. Elektrische warmtepompen hebben een beperkte capaciteit en vereisen een erg goed geïsoleerd huis. Dat is bij oude woningen vaak geen reële optie. In dat segment biedt hybride verwarming met elektrische waterpompen en waterstof voor de koude dagen de beste oplossing. Dan gebruik je de duurdere waterstof enkel voor de pieken in vraag, bijvoorbeeld op die paar zeer koude winterdagen.

Lees hier meer over waterstof in de gebouwde omgeving of klik hier voor informatie over een tweetal mooie voorbeeldwijken.

Tags:  

Delen: