Veiligheid 22 februari 2021

Is waterstof gevaarlijk?

Waterstof bevat net als aardgas of benzine veel energie. En net als bij deze brandstoffen is het gebruik aan voorschriften onderhevig om de veiligheid te garanderen.

Waterstof niet gevaarlijker dan aardgas

Waterstof is daarmee niet gevaarlijker dan het gebruik van bijvoorbeeld aardgas. Het heeft wel andere eigenschappen en het gebruik vereist dus aparte regels.

Waterstof ook wel knalgas

De verbranding kan fel verlopen, waterstof brandt 8x sneller dan aardgas (waterstof heet ook wel knalgas!). Het is dus een gas dat we niet zomaar kunnen gebruiken in een gastoestel dat voor normaal aardgas bedoeld is.

Kleurloze waterstofvlam

Waterstof brandt ook heel anders dan dat we gewend zijn. Het heeft een kleurloze vlam. Het is een schone verbranding die enkel waterdamp oplevert. De temperatuur van de vlam is hoger dan bij bijvoorbeeld aardgas. Tegelijkertijd heeft een liter waterstofgas veel minder energie dan een liter aardgas.

Waterstof in industrie

Waterstof wordt al lang in de industrie gebruikt maar is voor vele energietoepassingen nog een relatief nieuw fenomeen en rond veiligheid moet nog veel uitgewerkt worden.

Waterstofauto gevaarlijk?

Bij waterstofauto’s is uiteraard veiligheid gewaarborgd. De tanks voor waterstof zijn zeer sterk en bestand tegen de impact van zeer zware crashes. De tank is vele malen sterker dan die van benzine, omdat die immers ook de hoge druk (tot 700 bar) van waterstof moet weerstaan.

Parkeren waterstofauto

Rijden op waterstof is dus niet risicovoller als rijden op benzine, aardgas of LPG. Wel kan het zijn dat het parkeren van een waterstofauto in een parkeergarage niet mag, net zoals dat kan gelden voor LPG. Ook het tanken is veilig. De tankinstallatie doet dat volautomatisch en checkt zelf of de aansluiting goed is. Is dat niet het geval dan start het tanken niet.

Waterstof veiligheid

Het H2Platform werkt binnen het zogenaamde ‘Waterstof Veiligheid Innovatie Programma (WVIP) aan het in beeld brengen van veiligheidsaspecten en risico’s, aan regels en voorschriften voor vergunningverlening en voor risicobeheersing en incidentbestrijding en aan advies over adequate wet- en regelgeving.

Klik hier voor meer informatie.

Delen: