Waterstof als systeemdrager 20 april 2018

Metaal maken van waterstof, kan dat?

Onder zeer hoge druk verandert waterstof in metaal. Dat is interessant. Waterstof-metaal kan een vorm van opslag zijn als alternatief voor een tank.

Het is wetenschappers van de Harvard University in een laboratorium gelukt waterstof te veranderen in metaal. Ze spreken van een revolutionaire doorbraak. Met waterstof-metaal zijn supersnelle computers te maken. Ook zijn er veel kleinere raketaandrijvingen mee te maken en dus langere ruimtereizen. En je hebt geen grote tank vol waterstofgas meer nodig in een truck of auto op waterstof. Zelfs vliegtuigen op waterstof zijn mogelijk.

Waterstof-metaal met kerndruk van zon

Althans, in theorie. Want op dit moment is het slechts gelukt om een minuscule hoeveelheid van het waterstof-metaal te maken in een pers tussen twee diamanten, die tot niet al te ver van het absolute nulpunt gekoeld zijn. Bij een druk van maar liefst ergens rond de 480 GigaPascal. Dat is hoger dan de druk in het middelpunt van de aarde. Een druk die bijvoorbeeld wel is te vinden in grotere planeten, zoals Jupiter of in het hart van de zon.

Delen: