Mobiliteit 05 maart 2020

H2-tankstations in de wereld: hoe staan we ervoor?

In 2019 zijn wereldwijd 83 nieuwe waterstoftankstations geopend. Duitsland is de absolute koploper, waar vorig jaar maar liefst 22 nieuwe tankstations gerealiseerd werden.

Om te kunnen rijden met een waterstofvoertuig, moet je kunnen tanken. Het netwerk van tankstations breidt wereldwijd steeds verder uit, maar hoe staat het er nu precies voor?

Welnu, het aantal openbare waterstofstations is in de afgelopen vijf jaar meer dan verviervoudigd. Aan het einde van 2019 waren er wereldwijd 432 waterstofstations operationeel, waarvan 330 publiek toegankelijk. Momenteel staan er nog 226 nieuwe stations op de planning.

Waterstoftankstation Europa

In Duitsland staan veruit de meeste waterstoftankstations. Daar gingen 22 nieuwe tanklocaties open in 2019. In totaal waren er eind vorig jaar 87 stations operationeel. In 2020 moet het honderdste tankstation open gaan. De regio’s Berlijn, München, Neurenberg, Stuttgart en de belangrijkste verbindingswegen worden voorzien van waterstoftankstations.

Frankrijk komt in Europa op nummer twee. De Fransen willen op korte termijn 34 nieuwe stations openen.

Het netwerk van waterstoftankstations breidt ook in Nederland stevig uit. In 2020 komen waterstoftankstations in Groningen, Pesse, Emmen en Den Haag. Daarnaast staan 12 andere tankstations in de planning in Nederland.

Klik op het plaatje om alle waterstoftanklocaties in Nederland en Europa te bekijken.

Azië

In Azië waren er eind 2019 in totaal 178 waterstoftankstations operationeel. Het merendeel, 114 stations, staan in Japan. In Korea staan 33 tankstations. De Koreanen hebben plannen om op korte termijn nog eens 40 extra stations te openen.

De Chinezen richten zich voornamelijk op waterstofvrachtwagens en -bussen. In totaal zijn er 27 waterstoftankstations open in China.

Waterstof tanken

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten kun je sinds 2000 waterstof tanken. In het plaatsje Dearborn in de Amerikaanse staat Michigan opende Ford het eerste tankstation. Inmiddels zijn er in de VS 74 locaties waar je terecht kunt voor waterstof.

Deze stations staan voornamelijk in de staat Californië, waar zo’n 48 stations staan. In 2020 verwacht de Amerikaanse golden state nog zo’n 20 nieuwe locaties te openen.

De meest paradijselijke locatie waar je waterstof kunt tanken, is Hawaii. Op beide hoofdeilanden staat een waterstoftankstation voor personenauto’s.

Overige locaties

In 2019 gingen er ook een waterstoftankstations open in Maleisië en in de oliestaat Saoedi-Arabië. Ook is het mogelijk om waterstof te tanken in Australië, Indonesië, de Verenigde Arabische Emiraten, IJsland, India, Costa Rica en Canada.

Lees ook: Shell en Gasunie willen grootste waterstoffabriek van Europa in Groningen

Delen: