Mobiliteit 16 maart 2021

6 vragen over waterstof tanken

Rijden op waterstof wordt steeds populairder. In Nederland rijden inmiddels een paar honderd auto’s op waterstof en dit aantal stijgt snel. Maar hoe werkt het eigenlijk als je wilt tanken met een waterstofauto? Hier behandelen wij vragen over waterstof tanken.

1. Waar kan ik waterstof tanken?

Zonder waterstoftankstations geen waterstofauto’s.

In Nederland kan je op dit moment op een aantal plekken waterstof tanken. Het aantal tankstations groeit gestaag.

Ook buiten Nederland groeit het netwerk van waterstofstations. Zo zijn er in Duitsland inmiddels 72 waterstofstations. Dit aantal moet toenemen naar vierhonderd in 2023.

2. Wat kost waterstof?

Waterstof reken je niet af per liter, maar per kilo. Aan de pomp betaal je gemiddeld tien euro per kilo. Er gaat zo’n vijf tot zes kilo in een waterstofauto. Omgerekend naar het aantal kilometers dat je op een kilo kunt rijden, zit de prijs voor waterstof per kilometer zo’n beetje tussen de prijs van benzine en diesel in.

3. Hoe ver kom ik op een volle tank?

Een waterstofauto heeft een relatief grote actieradius. Op een kilo waterstof kan je gemiddeld 100 kilometer rijden. De tankinhoud van een Toyota Mirai en Hyundai Nexo is 5 en 6.4 kilo. Daarmee hebben de auto’s een actieradius van 500 en 640 kilometer.

4. Hoe lang duurt het tanken?

Waterstof tanken duurt ongeveer net zo lang als diesel of benzine tanken. Je plaatst het vulpistool op de vulopening en binnen een paar minuten zit de waterstoftank weer vol. Een grote tussenstop tijdens een lange reis is dus niet nodig.

20171012 Denis Thomas Hydrogenics

5. Hoe groot is een waterstoftank?

Waterstof is per kilo heel erg volumineus: 90 gram per m³, 14 keer lichter dan lucht! Voor 5,6 kg waterstof (een volle tank waarmee je dan maximaal 600 km kunt rijden) heb je bij atmosferische druk wel 62 m³ nodig. Dit kan natuurlijk nooit; daarom wordt het onder hoge druk tot 700 Bar in een 90-litertank gecomprimeerd.

6. Is waterstof tanken veilig?

Waterstof tanken is veilig en tankstations moeten aan strenge voorschriften voldoen. Waterstof is van zichzelf niet explosief. Het is wel brandbaar, net zoals aardgas. Zelfs als waterstof uit de tank zou ontsnappen, is het risico op brand of een explosie gering en ook niet hoger dan bij benzine en LPG. Het brandt pas als het in de juiste verhoudingen met zuurstof wordt gemengd en een vlam wordt toegevoegd. Omdat het brandbaar is moet je er natuurlijk wel veilig mee omgaan. Daarom zijn er duidelijke voorschriften voor het bouwen en beheren van waterstoftankstations. Zie hier voor informatie over voorschriften voor waterstof-tankstations.

Delen: