Onderzoek 20 april 2022

Wereldrecord met vliegtuig op waterstof

Met een experimenteel vierpersoonsvliegtuig op waterstof is een wereldrecord gevestigd. Dat is de HY4 die onlangs een afstand van meer dan 100 km overbrugde op een hoogte van 7.230 voet.

Het vliegtuig op waterstof is ontwikkeld en ontworpen door de Duitse startup H2FLY in Stuttgart. Van de luchthaven in deze stad is koers gezet naar Friedrichshafen Airport alwaar een geslaagde lading is gemaakt en tegelijk een wereldafstandsrecord vliegen op waterstof is gevestigd.

HY4 waterstofvliegtuig on show

De HY4 zal op 27 april 2022 aanwezig zijn bij een luchtvaartshow in Friedrichshafen. De makers willen hier aan bezoekers laten zien dat vliegen op waterstof kan en dat de ontwikkeling van een eerste toestel in een vergevorderd stadium is.

Plan voor waterstofvliegtuig voor 40 passagiers

H2FLY heeft plannen voor een groter vliegtuig met plek voor 40 passagiers en een vliegbereik van 2.000 km. Dat wordt een tweemotorig toestel op basis van een omgebouwde Dornier 328. In 2025 moet dat luchtwaardig zijn.

Lees ook: Airbus pakt door met waterstof

90 starts en landingen in testfase

De HY4 heeft al meer dan 90 starts en landingen gemaakt in zijn testfase die in 2021 begon. Met het gevestigde wereldrecord staat het toestel voor eeuwig in de boeken. Het is voor het eerst dat een brandstofcel-elektrisch aangedreven vliegtuig meer dan 100 kilometer (77 mijl) heeft overbrugd.

Delen: