Industrie 24 december 2019

Wereldprimeur: transportschip voor vloeibare waterstof

Het eerste transportschip ter wereld dat vloeibare waterstof kan vervoeren heeft het droogdok in Japan verlaten. Het schip kan grote hoeveelheden vervoeren omdat waterstof in vloeibare vorm minder ruimte inneemt. Het schip gaat varen tussen Australië en Japan.

Waterstof transporteren

Waterstof transporteren is niet moeilijk. Het kan bijvoorbeeld net als aardgas door een leiding heen. Over lange afstanden kun je het ook per schip transporteren. Door waterstof te comprimeren neemt het minder ruimte in en kan je meer meenemen. Door het te koelen tot -253 ° C ondergaat waterstof een faseovergang van gasvormig naar vloeibare vorm. Hierbij krimpt het volume tot een achthonderdste van het normale volume in gasvorm.

Suiso Frontier

Het 116 meter lange schip draagt de naam Suiso Frontier en maakt onderdeel uit van een samenwerking tussen Kawasaki Heavy Industries, J-Power, Iwatani Corporation en Shell Japan. De Suiso Frontier gaat waterstof transporteren van Australië naar Japan. Een reis van 9.000 kilometer.

Het schip bevat een opslagtank waar 1.250 kubieke meter vloeibaar waterstof in kan worden opgeslagen. De tank is vacuüm geïsoleerd en dubbelwandig zodat de vloeibare waterstof goed gekoeld blijft gedurende een lange reis.

Australië en Japan

Australië ziet waterstof als een belangrijk exportproduct. Er is veel zon, wind en terrein aanwezig in het land. Alle ingrediënten die nodig zijn om groene waterstof te produceren.

De japanners willen graag de Australische waterstof gebruiken om hun economie te verduurzamen. Zo staan de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo in het teken van waterstof. Het aanstaande olympisch dorp wordt door waterstof van energie voorzien en komen er veel nieuwe tankstations rondom de sportaccommodaties.

LEES OOK: WATERSTOF IMPORTEREN IN NEDERLAND

Tags:  

Delen: