Mobiliteit 27 augustus 2022

Wereldprimeur: eerste spoortraject met waterstoftreinen

In het Duitse Bremervörde hebben treinstellen op diesel het veld geruimd voor exemplaren die op waterstof rijden. Ze verzorgen de complete dienstregeling op een regionaal spoortraject.

Treinen op waterstof rijden sinds 2018 op het spoor, ook in Nederland, maar aanvankelijk vooral in testprojecten. Treinproducent Alstom leverde daarvoor de treinstellen: de Coradia iLint. Na het nodige testwerk met succes is de trein sinds enkele maanden in productie en zijn de eerste orders genoteerd.

Complete dienstregeling op waterstof

14 van deze Coradia iLint treinstellen verzorgen nu de complete dienstregeling op het traject tussen Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde en Buxtehunde. En dat is een wereldprimeur, want nergens ter wereld is een volledig spoortraject over op waterstoftreinen.

Genoeg waterstof voor dag rijden

De Coradia iLint kan 1.000 km afleggen op volle tanks en in de betreffende dienstregeling is dat genoeg voor een dag rijden zonder tanken. De trein haalt een topsnelheid van 140 km/uur. Het tanken gebeurt in Bremervörde bij de Linde-fabriek waar voor de treinen twee opslagtanks staan met een capaciteit van 1.800 kg waterstof. Op termijn wordt dat volledig groene waterstof die ter plekke wordt gemaakt met zonne- en windenergie.

Orders voor waterstoftreinen

Alstom heeft nog een aantal orders in uitvoering. 27 Coradia iLint treinstellen zijn besteld voor een spoordienst in de regio Frankfurt en 6 treinstellen voor een spoortraject in het Italiaanse Lombardije. Ook is een order onder handen voor 12 treinstellen in Frankrijk.

Delen: