Gebouwde omgeving 05 september 2019

Weer nieuw waterstoftankstation in Nederland

Er komen in snel tempo meer waterstoftankstations bij in Nederland. In deze zomer zijn er al drie nieuwe waterstoftankstations in Noord-Nederland aangekondigd. Nu is er ook groen licht voor een tankstation in Zuid-Nederland

Het eerste publieke waterstofstation in Zuid-Nederland komt aan de Aanwas in Roosendaal. Vrachtwagens, bussen en auto’s kunnen gebruik maken van het onbemande waterstoftankstation. Het station gaat in het eerste kwartaal van 2020 open.

Windmolens

In samenwerking met de gemeente Oosterhout en De Graaf Logistics onderzoekt eigenaar H2Point de mogelijkheden om stroom van een windmolen op bedrijventerrein Weststad om te zetten naar groene waterstof.

Het waterstoftankstation in Roosendaal wordt mede mogelijk gemaakt door een DKTI-subsidie (Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en innovaties in Transport) en een Europese BENEFIC-subsidie.

Subsidie waterstof

Tanken in vijf minuten

Volgens Paul Smits, eigenaar van H2point, combineert waterstof-elektrisch rijden de voordelen van twee werelden: “Allereerst wordt de actieradius van elektrisch rijden enorm vergroot. Met één tank kun je 700 kilometer elektrisch rijden. Vervolgens hoef je je voertuig niet op te laden, wat nu vaak veel tijd kost. Nee, je tankt je tank vol waterstof in slechts vijf minuten tijd, en je kunt weer 700 kilometer rijden.”

Waterstofpomp

Steeds meer waterstoftankstations

Het netwerk van waterstoftankstations breidt in Nederland stevig uit. In 2020 komen ook waterstoftankstations in Groningen, Pesse, Emmen en Den Haag. Daarnaast staan 12 andere tankstations in de planning in Nederland.

Klik op het plaatje om alle waterstoftanklocaties in Nederland en Europa te bekijken

Delen: