Mobiliteit 12 juni 2020

Webinar H2-Transport: hoe kip-ei te doorbreken voor opschaling

Opschaling in vraag naar H2-voertuigen, de productie ervan en de beschikbaarheid van H2-tankinfrastructuur moeten hand in hand lopen. De eerste stappen zijn de lastigste: OEMs kunnen stappen in de productie van voertuigen maken, maar wel bij perspectief op een grootschalige vraag. Dat vereist stimulering door de overheid op nationaal en Europees niveau maar ook regionaal om clusters met waterstofvoertuigen én tankinfrastructuur te ontwikkelen. Dit waren enkele uitkomsten in de webiner H2-transport die het Waterstof Platform op woensdag 10 juni organiseerde.

OEMs

Op dit moment rijden er nog weinig H2-trucks. Voor voor de fabrikanten van voertuigen (OEMs) is het perspectief op schaal essentieel, om betaalbaar een nieuwe truck te kunnen produceren en leveren. Simon Smit (Renault ZE) stelt: ”OEMs hebben perspectief op aantallen nodig; dat lukt niet met enkel een lokaalproject, dat moeten we dus nationaal of Europees aan te pakken. Lokale initiatieven zijn wel belangrijk: er moeten combinaties komen tussen bijvoorbeeld stadsdistributie, aanbod aan trucks en tankinfrastructuur”.

Coronacrisis

De huidige crisis door Corona is een bedreiging door vraaguitval, maar ook een kans. Wijnand de Geus (RAI Vereniging): “Corona is bedreiging maar ook kans om stap naar zero-emissie te maken. De automobiel industrie blijft staan voor afspraken over verduurzaming.”

Financiering

Veel werd er gesproken over de meerkosten van waterstof-voertuigen en hoe dit een snelle opschaling in de weg staat. Dagvoorzitter Eric Beers (Hytruck Consult) relativeerde dat enigszins: ”Natuurlijk, een H2-truck is duurder in aanschaf, maar met een goede businesscase en langlopende contracten met je verlader is financiering van een vloot waterstoftrucks geen enkel probleem”.

Zie hier de aankondiging met het programma en sprekers.

De webinar kun je hier terugkijken:

Delen: