Mobiliteit 18 september 2019

Water(stof)taxi naar Ameland!

Wie naar Ameland wil overvaren kan dat binnenkort in een waterstof-watertaxi doen! Als onderdeel van project H2Watt is deze week een proef gestart met deze watertaxi die de Waddeneilanden Ameland en Borkum verbindt met het vasteland.

H2Watt

Voor het H2Watt-project is er een budget van 2,2 miljoen euro. Het gaat om proef van twee jaar. De watertaxi’s op waterstof zijn een onderdeel van het project. De eilanden Ameland en Borkum worden tegelijk benut als laboratoria, waar uitvoerig de productie, de opslag, het transport en het gebruik van waterstof getest zal worden. Het H2Watt-project beoogt het CO2-neutraal maken van de eilanden. FME, een vereniging voor technologische bedrijven en de Duitse maritieme wetenschapsorganisatie MARIKO zijn initiatiefnemers van het project.

Groene energie

Ameland en Borkum liggen midden in de Waddenzee en hebben daarom toegang tot veel zonne- en windenergie. Zo ligt het grootste offshore windmolenpark van Europa, genaamd Gemini, 55 kilometer boven Ameland en Borkum. Het park bevat maar liefst 150 windturbines.

Zonnepanelen

Er liggen plannen klaar voor meer grote windmolen parken boven het Waddengebied. Aan zonne-energie is er ook geen tekort. Op het eiland liggen meer dan 23.000 zonnepanelen. De panelen leveren inmiddels stroom aan het vaste land, terwijl vroeger de stroomtoevoer hier juist vandaan kwam. Het lokaal produceren van groene waterstof op en voor Ameland moet dus mogelijk zijn.

Dubai aan de waterstof

Aardgas

Op Ameland speelt waterstof al langer een rol. In 2009 werd namelijk al waterstof aan het aardgas op Ameland toegevoegd. Er wordt tot 20% bijgemengd. De CV-ketels en gasleidingen hoeven hiervoor niet aangepast te worden.

Delen: