Mobiliteit 08 augustus 2019

Waterstoftankstation en twintig bussen voor Groningen en Drenthe

In Groningen en Drenthe gaan volgend jaar twintig nieuwe waterstofbussen rijden. Daarnaast komt er in Groningen ook een waterstoftankstation waar personenauto’s en bussen kunnen tanken.

OV-bureau Groningen Drenthe heeft opdracht gegeven voor de bouw van een waterstoftankstation, de levering van waterstof en de aanschaf van twintig waterstofbussen. Het OV-bureau gunt de aanbesteding voor het groene waterstoftankstation aan Shell. Dat komt aan de Peizerweg in Groningen.

Vervoerder Qbuzz heeft de order voor twintig waterstofbussen geplaatst bij het Belgische busbedrijf Van Hool. De bussen en het waterstoftankstation worden in december 2020 in gebruik genomen.

Lange streeklijnen

De bussen hebben een actieradius van 350-400 kilometer. De waterstofbussen kunnen daarmee goed worden ingezet op de lange streeklijnen in Drenthe en Groningen. Waterstof wordt aan boord omgezet in elektriciteit voor de elektrische aandrijving.

“Dit is een enorme stap. Hiermee komt het gebruik van waterstof als voertuigbrandstof uit de experimentele fase en wordt het één van de energiedragers waarmee wij gewoon productie draaien.” aldus Fleur Gräper – van Koolwijk, gedeputeerde Provincie Groningen en voorzitter van het OV-bureau. “We lopen hiermee voorop in Nederland en bevinden ons in de voorhoede in Europa. Dat willen we ook om onze ambities voor een nieuwe energietoekomst voor Noord-Nederland concreet te maken.”

Proef met waterstofbus in Groningen

Groter plan

Het project met waterstofbussen wordt ondersteund door de provincies Groningen en Drenthe, en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ook het Europese Fuel Cell Hydrogen Joint Undertaking (FCHJU) programma steunt het initiatief.

De verwachting is dat er geleidelijk meer waterstofbussen in Nederland gaan rijden na 2020. De provincies Groningen, Drenthe, Noord-Brabant en Zuid-Holland hebben een plan gemaakt om vijftig waterstofbussen in te zetten in het openbaar vervoer. De eerste twintig gaan dus volgend jaar in de provincies Groningen en Drenthe rijden.

Vervolg op pilotproject

Sinds december 2017 rijden er al twee brandstofcelbussen in de reguliere dienstregeling in Groningen en Drenthe. Deze bussen, ook gebouwd door Van Hool, worden getankt in Delfzijl. In dit pilotproject komt waterstof als bijproduct van de chloorfabriek van Nouryon in Delfzijl.

Delen: