Mobiliteit 14 november 2018

Waterstoftankstation Arnhem juni 2019 open!

En dat is drie! Dat wil zeggen het derde publieke station in Nederland waar je met je waterstofauto kunt tanken. De anderen staan in Rhoon bij Rotterdam en in Helmond op de Automotive Campus.

Het waterstoftankstation in Arnhem komt er dankzij samenwerking van overheid en bedrijfsleven. Dat zijn het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Gelderland, de gemeente Arnhem en clean fuels leverancier PitPoint. De partners onderzoeken ook hoe het gebruik van waterstofvoertuigen is te stimuleren.

Auto’s, bussen en huisvuilwagens

Het nieuwe waterstoftankstation komt op dezelfde locatie als waar PitPoint nu een CNG-tankstation heeft op de Westervoortsedijk. Zowel personenauto’s (700 bar) als bussen en huisvuilwagens (350 bar) kunnen er straks tanken. Met technologie van het Arnhemse bedrijf HyGear wordt de waterstof on-site geproduceerd.

Oskar Voorsmit, Business Development Manager Waterstof bij PitPoint: “Wij geloven sterk in waterstof als schone brandstof en zijn dan ook heel blij dat we hier in de regio Arnhem nu ook in een tankstation kunnen investeren zodat er meer waterstofvoertuigen op de weg kunnen en zullen komen.”

Lees ook: Arnhem en waterstofregie

Gemeente Arnhem ziet innovatieve kracht

Ook de Arnhemse wethouders Cathelijne Bouwkamp (Klimaat & Energie) en Jan van Dellen (Economie) zijn enthousiast. Bouwkamp: “Arnhem heeft forse ambities als het gaat om duurzaamheid. Met de kennis en kunde die we in Arnhem op het gebied van waterstof hebben opgebouwd is dit station dan ook een logische stap en het laat zien dat we werk maken van de energietransitie.” Van Dellen ziet ook economische kansen: “Met het station laat Arnhem haar innovatieve kracht zien. Ik ben ervan overtuigd dat dit de aantrekkelijkheid van Arnhem voor innovatieve bedrijven vergroot.”

Met bijdragen van Europa en Nederlandse overheid

Van diverse kanten komt er subsidie. Het waterstoftankstation zit onder de vlag van het H2Nodes project, dat voor 50% gefinancierd wordt door de Connecting European Facility (CEF). Daarnaast ontvangt het project steun van de Nederlandse overheid via de DKTI-regeling. Die is bedoeld om projecten in duurzaam vervoer te steunen.

De Nederlandse overheid streeft naar 20 operationele waterstoftankstations in Nederland in 2020. Pitpoint en ook Shell trekken in belangrijke mate de kar. Shell kijkt bijvoorbeeld naar twee nieuwe locaties in Amsterdam en Pesse bij Hoogeveen.

Waterstofbussen

De waterstofbussen van de provincie Gelderland gaan in ieder geval gebruik maken van het nieuwe waterstoftankstation in Arnhem. Voorsmit: “Wij zijn hier heel blij mee want voertuigen die gebruik maken van dit station zijn essentieel. Met een tankstation alleen creëer je immers geen schone lucht. Gezamenlijk doorbreken we de patstelling: geen voertuigen zonder tankstations en geen tankstations zonder voertuigen.”

Delen: