Mobiliteit 21 juli 2020

Waterstoftanknetwerk in Zwitserland

In St. Gallen is het tweede waterstoftankstation van Zwitserland geopend. Om een vloot van vijftig nieuwe waterstoftrucks van Hyundai te bedienen, gaan er in het Alpenland zes nieuwe stations open dit jaar.

Dekkend tanknetwerk

Binnen vijf jaar moeten er 1.600 waterstoftrucks van Hyundai op de Zwitserse wegen rijden. Er wordt daarom hard gewerkt aan de aanleg van een dekkend netwerk van groene waterstoftankstations voor de trucks.

Het eerste nieuwe station is inmiddels voltooid en feestelijk geopend in St. Gallen. Het is tevens het eerste waterstoftankstation van de Zwitserse exploitant AVIA.          

Waterstofauto’s

Het tankstation is niet alleen geschikt voor waterstofvrachtwagens. Ook waterstofauto’s kunnen daar terecht. De bekende Zwitserse avonturier Bertrand Piccard was met zijn Hyundai Nexo dan ook de eerste die gebruik maakte van het station.

Piccard: “Veel mensen zijn van mening dat de waterstofindustrie altijd een utopische toekomstvisie blijft, maar Zwitserland bewijst dat elektrisch aangedreven bedrijfsvoertuigen en personenauto’s kunnen worden bijgetankt met duurzame waterstof en kunnen rijden zonder CO2-uitstoot.”

Vijf tankstations

Later dit jaar komen er in Zwitserland nog vijf waterstoftankstations bij, op de route tussen het Bodenmeer en het Meer van Genève. De stations komen in Rümlang, Hunzenschwil, Zofingen, Bern en Crissier. Alle stations bieden groene waterstof voor vrachtwagens (350 bar) en auto’s (700 bar).

Hyundai Xcient Fuel Cell

In juli zijn de eerste tien Hyundai Xcient Fuel Cell vrachtwagens in Zuid-Korea op transport gezet richting Zwitserland. Later dit jaar komen daar nog veertig bij. De eerste trucks gaan in september de weg op en onder meer de bevoorrading van grote supermarktketens verzorgen. Elk exemplaar is goed voor een reductie van ongeveer 65 ton CO2-uitstoot per jaar.

Delen: