Internationale ontwikkelingen 14 december 2022

Waterstofsnelweg Schotland-Rotterdam

Diverse partners starten met onderzoek naar transport van groene waterstof van windparken in Schotland naar de Haven van Rotterdam.

Het Net Zero Technology Centre (NZTC) en ERM hebben op 13 december 2022 dit project gelanceerd. Het doel is een soort van waterstofsnelweg van Schotland naar Rotterdam. Meer concreet betreft het transport van waterstof via een vloeibare organische waterstofdrager. Waterstof is dan opgeslagen in een chemische verbinding, waar die ook weer makkelijk is uit te halen.

Producent groene waterstof

René van de Plas, Directeur Internationaal van het Havenbedrijf Rotterdam is enthousiast over het project: “Schotland is uitermate geschikt voor de productie van groene waterstof, vanwege de overvloed aan wind. Bovendien is hier veel kennis op het gebied van de olie- en energiesector. Dat ecosysteem van kennis, infrastructuur en bedrijven zal helpen om de waterstofeconomie een kickstart te geven.”

Rotterdam als distributeur naar continent

Het Havenbedrijf van Rotterdam heeft eerder al te kennen gegeven om 4,6 megaton groene waterstof te leveren in 2030 aan bedrijven in zowel de haven als het Europese achterland. Dus elke vorm van import van groene waterstof is welkom, vooral als dat kan in de vloeibare vorm en via efficiënte en veilige transport.

Lees ook: veiligheid – waterstofproductie en op- en overslag

Waterstof in vloeibare verbinding

Onder de naam Liquid Organic Hydrogen Carrier for Hydrogen Transport from Scotland (LHyTS) proberen de partners aan te tonen dat groene waterstof in de verbinding methylcyclohexaan (MCH) prima op grote schaal kan worden getransporteerd.

Vroege studies

“De grootste uitdaging bij het exporteren van waterstof is het kiezen van het beste transportmiddel”, zegt Hayleigh Barnett, projectmanager bij de NZTC. “Vroege studies in dit project hebben geconcludeerd dat vloeibare organische dragers verschillende voordelen hebben ten opzichte van andere dragervormen, zoals ammoniak, methanol of vloeibare waterstof. Het uitvoeren van een proef op industriële schaal is een opwindende stap in het realiseren van export.”

Belangrijke stap in groene waterstof

Andrew Sneddon, Consulting Director bij ERM, merkte op: “Met de voorspelde vraag naar waterstof in Europa betekent dit project een belangrijke stap voorwaarts om de veilige en efficiënte export van waterstof naar een groeiende markt mogelijk te maken.”

Delen: