Waterstofproductie met getijdenstroming

Eb en vloed vormen een bron voor energie. Op de Schotse Orkney-eilanden wordt de getijdenstroming benut om groene waterstof te produceren.
Het Europese Marine Energy Centre (EMEC) in Orkney stelt de eerste ter wereld te zijn die geavanceerde stationaire flow batterijen combineert met getijdenstroming voor het maken van waterstof.
Met hulp van speciale batterijen
De getijdeninstallatie met een 1,8 megawatt flow batterij komt op het eiland Eday. Dit type batterij is beter bestand tegen inwerking van zouten en veroudering dan lithium-ion batterijen. Flow batterijen kunnen goed tegen gehele ontladingen. Ze behouden dan langer hun volledige capaciteit.
In 2021 operationeel
De installatie moet in 2021 operationeel zijn. De geproduceerde waterstof is voor de zware industrie in Schotland en voor de transportsector. De Schotse overheid heeft 1,8 miljoen pond beschikbaar voor de aanleg en de bouw.
670 kW elektrolyser
De wisseling van eb naar vloed en omgekeerd is vier keer per dag. Tijdens de stromingen wordt de batterij geladen en wordt de geleverde elektriciteit tegelijk gebruikt voor een grote 670 kW elektrolyser om waterstof te maken. Bij doodtij voedt de batterij de elektrolyser, zodat een constante productie is gegarandeerd.

Potentie voor bijvoorbeeld Zeeland
De Orkney-eilanden bevinden zich ten noorden van het Schotse vasteland in de Noordzee. De getijdenstroming door eb en vloed is op deze plek sterk. Er zijn meer plekken waar dit het geval is, zoals in de provincie Zeeland. Ook daar is potentie voor waterkrachtcentrales op getijdenstroming. Daarnaar zijn eerder al onderzoeken gestart.