Waterstofopslag in plastic

Waterstof veilig opslaan? Dat is nog een hele puzzel. Het vereist hoge druk of koeling tot min 252 graden Celsius. Maar misschien kan het straks in plastic. Het is de universiteit in Tokio in elk geval gelukt.
Plastic blijkt geschikt voor het opslaan van kleine hoeveelheden waterstof. Waterstof gaat een chemische verbinding aan met polymeer, het belangrijkste bestanddeel van de kunststof waarmee deze proef is gedaan. Door de kunststof te verwarmen, komt de waterstof weer vrij. Het principe belooft op termijn een lichte en veilige opslag mogelijk te maken voor waterstof.
Opslag in plastic kost ook weinig energie
Veilige opslag van waterstof is al jaren een punt van aandacht. Dat kan in tanks, waarbij het gas bij lage temperatuur of hoge druk wordt opgeslagen. Beide manieren kosten echter wel behoorlijk wat energie. Materiaalwetenschappers doen daarom onderzoek naar materialen die geschikt zijn om waterstof op te slaan. Die moeten veilig zijn, gemakkelijk in gebruik en de opslag moet weinig energie vergen.

De onderzoekers van de Waseda-universiteit in Tokio hebben een dunne plaat van polymeer gebruikt voor de test. Het is een speciaal soort polymeer dat waterstofgas aan zich bindt bij kamertemperatuur. Om de waterstof weer vrij te maken, volstaat verwarming tot 80 °C. Het materiaal is niet giftig en niet brandbaar en in elke vorm te maken.
Opslagcapaciteit moet nog hoger
De onderzoekers van de universiteit in Tokio zijn nu bezig met een draagbaar opslagtankje van deze kunststof, verpakt in een gasdichte folie. Het doel is uiteindelijk een grotere toepassing voor het opslaan van overschotten van wind- en zonne-energie in afgelegen gebieden. Wel moet daarvoor nog de opslagcapaciteit omhoog; bij de proef kon het polymeer maar 0,3 gewichtsprocent aan waterstof opslaan. Door andere componenten te nemen voor het polymeer kan dat percentage volgens de onderzoekers verder omhoog naar 1,1.