Kennisdossier 19 juni 2017

Scenario H2 Study Shell: 100 miljoen waterstofvoertuigen in 2050

Waterstof is als energiedrager een pijler onder een duurzaam energiesysteem. Shell heeft daarom samen met het Wuppertal Institute een onderzoek gedaan naar deze cruciale rol van waterstof, zowel nu als in de toekomst. Het rapport – getiteld Shell H2 Study – biedt antwoord op talloze waterstofvragen en laat zien welke bijdrage waterstof kan leveren aan duurzame mobiliteit en meer.

De Shell H2 Study is een uitgebreid en daardoor zeer informatief overzicht van alles rond waterstof en de inzet ervan als energiedrager. Daarbij wordt er gekeken naar de productiemethoden en vergelijken de experts van Shell en het Wuppertal Institute de verschillende routes met elkaar op onderdelen als CO2-reductie en kosten. Ook de opslag en distributie van waterstof – inclusief kosten en veiligheid – komen uitgebreid aan bod.

100 miljoen voertuigen
In het rapport ligt de focus op het gebruik van waterstof in combinatie met brandstofcellen voor verschillende transportvormen, ook lucht- en ruimtevaart. Rond 2030 rijden er zo’n 10 miljoen voertuigen met een brandstofcel. Voor 2050 zijn dat er meer dan 100 miljoen. Dat zijn de prognoses van de International Energy Agency (2DS High H2-scenario) die in deze studie zijn meegenomen.

‘An ambitious 2DS high H2 scenario developed by the International Energy Agency, in line with the climate action goal of limiting the global temperature rise to 2°C, projects that the number of fuel cell vehicles in three key markets (USA, selected European passenger car markets and Japan) will increase to some 113 mln units by 2050.’

Lees hier het volledige rapport: shell-h2-study-new

Delen: