Onderzoek 17 januari 2023

Waterstofoctrooien voor een schone energietoekomst

Meer octrooien aangevraagd voor emissie-arme waterstofproductie, het blijkt uit een onderzoek van het International Energy Agency (IEA) en het Europees Octrooibureau.

In dit onderzoeksrapport werkt IEA samen met het Europees Octrooibureau (EPO) om de technologische ontwikkelingen op het gebied van waterstofgebruik in de energiesector uiteen te zetten en trends in waterstofoctrooien te signaleren.

Onderzoek International Energy Agency

Het onderzoeksrapport benadrukt hierbij in zeven punten enkele belangrijke vindingen. Zo staat in het onderzoek onder andere welke landen en markten domineren op het gebied van octrooi-activiteit in verschillende sectoren, als ook welke op internationaal niveau beginnen te komen en welke achterblijven.

Waar staat Nederland met waterstofoctrooien?

De meeste aanvragen voor octrooien op het vlak van waterstoftechnologie komen uit de Europese Unie, Japan en de Verenigde Staten met respectievelijk 28%, 24% en 20% aanvragen. Duitsland is van de Europese landen goed voor 11% van de wereldwijde aanvragen, gevolgd door Frankrijk (6%) en Nederland (3%).

Verschuiving naar emissie-arme waterstofproductie

Daarnaast stelt het rapport dat bij waterstofproductie een verschuiving is te zien van bijna volledig van fossiele brandstoffen naar emissie-armere methoden. Het onderzoek identificeert ook ongelijke trends op het gebied van waterstofoctrooien in verschillende technologie├źn en regio’s, en benadrukt hier de mogelijkheden voor aanvullende beleidsmaatregelen om een netto nul-emissies toekomst te realiseren. Klik hier voor het volledige rapport.

Delen: