29 april 2022

Waterstofketel die zonder vuur warmte levert

CV-ketels die verwarmen met waterstof in plaats van aardgas zijn klaar. De Hylife waterstofketel zet waterstof om in warmte zonder vuur, dus zonder verbranding van waterstof.

Vrijwel alle gebouwen in Nederland gebruiken aardgas voor verwarming. In de CV-ketel zitten gasbranders die het door een warmtewisselaar stromende water van de CV-installatie opwarmen, tot wel 85 graden of meer als dat nodig is. Dat aardgas is zonder al te grote technische aanpassingen te vervangen voor waterstofgas. Dergelijke waterstofketels zijn er al en worden gebruikt bij pilotprojecten voor de verwarming van woningen.

Het kan echter efficiënter. Het Nederlandse bedrijf Hylife heeft de H2ydroGEM CV-ketel ontwikkeld die waterstof rechtstreek omzet in warmte, dus zonder vuur. Het is een gepatenteerde ketel die werkt met een katalysator. Deze zorgt voor een reactie tussen waterstof en zuurstof zonder elektriciteit of vlam. Er komt genoeg warmte vrij om water op een temperatuur van 85 graden Celsius te brengen.

Volgens Hylife is de H2ydroGEM

H2ydroGEM maakt omschakelen van aardgas naar waterstof laagdrempelig. Zeker voor bestaande woningen met energielabel C of lager. Want net als een CV-ketel produceert H2ydroGEM warmte op hoge temperatuur. Zo hoeven bewoners niet over te stappen van radiatoren naar vloerverwarming. Uiteraard geldt dat extra isolatie een belangrijke maatregel is.

Delen: