Gebouwde omgeving 28 mei 2021

Waterstof demohuis geopend!

waterstofhuis

Comfortabel leven in een huis op waterstof kan. Wat komt daarbij kijken en hoe zit het met onderhoud? Daarvoor is er nu een waterstofhuis in Apeldoorn.

Kiwa en netwerkbedrijf Alliander hebben samen de eerste waterstof demo-woning gebouwd en ingericht. Dit Waterstofhuis, of Hydrogen Experience Center, wordt ook gebruikt als opleidingslocatie voor monteurs, zodat zij kunnen leren hoe in woonwijken de huidige aardgasvoorziening geschikt kan worden gemaakt voor waterstof.

Van aardgas naar waterstof

Het Waterstofhuis is volledig ingericht als een woonhuis, heeft een 100% waterstofketel, keuken en meterkast. In het huis wordt de toepassing van waterstof in de gebouwde omgeving naar de praktijk gebracht.

Lees ook: CV-ketel op waterstof

Pilot Alliander in Lochem

In 2021 zal Alliander in Lochem een pilot starten waarbij bestaande woningen met een aardgas-aansluiting worden overgezet op waterstof. Omdat er in deze wijk veel oudere en niet optimaal geïsoleerde woningen staan, zijn deze woningen minder geschikt voor de toepassing van warmtepompen of aansluiting op een warmtenet. Waterstof is daarom een interessant alternatief. De bewoners van deze wijk kunnen straks het Waterstofhuis bezoeken en ervaren welke eventuele aanpassingen nodig zijn om een woning klaar te maken voor waterstof.

Programma Aardgasvrije Wijken

De overheid subsidieert daarnaast nieuwbouwprojecten die volledig op waterstof zijn aangesloten. De bijdrage van het Programma Aardgasvrije Wijken is belangrijk om de overgang van aardgas naar waterstof voor bewoners betaalbaar te maken. De ombouw van de woning naar waterstof wordt ermee betaald; bewoners gaan dus niet meer betalen dan zij op dit moment voor aardgas betalen.

En nu verder…

Hoogeveen wil in 2021 samen met de bewoners van de wijk Erflanden en de samenwerkingspartners een plan verder uitwerken. De verwachting is dat de eerste zes woningen in Erflanden rond de zomer van 2022 aangesloten kunnen worden op het waterstofnet. Stad aan ’t Haringvliet in Zeeland verwacht in 2025 de eerste woningen aangesloten te hebben op het waterstofnet.

Delen: