Gebouwde omgeving 22 augustus 2019

Met waterstof kom je de winter door!

Op Goeree-Overflakkee opent in september het Innovathuis. In de zomer zetten zonnepanelen op het dak zonne-energie om in groene waterstof. In de winter wordt de waterstof gebruikt voor de verwarming en als aanvullende elektriciteitsleverancier.

Helemaal zelfvoorzienend

Waterstof is daarmee een seizoensbuffer. Zo zeer zelfs dat het Innovathuis helemaal zelfvoorzienend is. Aansluitingen op het gas- en elektriciteitsnet zijn niet nodig. De eengezinswoning op het Zuid-Hollandse eiland is uniek in de Benelux.

Stoken op waterstof

Samenwerking

Het Innovathuis staat in Stad aan ’t Haringvliet. Het gaat om een project dat tot stand is gekomen dankzij samenwerking tussen Hylife Innovations, projectontwikkelaar Wonen op Flakkee, Bouwonderneming Stout en diverse andere ondernemingen uit de bouwsector. “We werken vanuit Hylife Innovations op dit moment aan een concept waarmee deze toepassing en seizoensopslag van energie in eengezinswoningen als deze, op grote schaal en op wijkniveau, mogelijk is” aldus Jean-Paul Scheurleer, initiatiefnemer en mede-oprichter van Hylife Innovations. “Er is de laatste tijd veel aandacht voor de potentie van waterstof. Wij geloven in de mogelijkheden hiervan, maar op de praktische haalbaarheid loopt men nog vaak vast. Door deze toepassing zijn huishoudens niet afhankelijk van grootschalige productie van groene waterstof maar voorziet straks ieder huishouden in zijn eigen jaarlijkse energiebehoefte”.

Stoken op waterstof

Vernieuwingen

De woning op Goeree-Overflakkee is de eerste in de Benelux met een dergelijke waterstoftoepassing. De woning is een technisch hoogstandje en bevat veel verschillende bouwtechnische vernieuwingen gericht op wooncomfort. Er zijn ook veel innovaties gebruikt die nu al beschikbaar zijn op de markt. Jean-Paul Scheurleer: “Juist door dit allemaal te combineren in deze ene woning kunnen we zien en ervaren wat de effecten van deze technieken zijn in de praktijk. We willen de professionals en particulieren inspireren en stimuleren deze verschillende onderdelen ook daadwerkelijk toe te passen. Daarmee willen we een bijdrage leveren aan het versnellen van de energietransitie”.

Delen: