Industrie 14 januari 2022

Waterstoffabriek Rotterdam in 2024 operationeel

De productie van groene waterstof op grote schaal begint vorm te krijgen. Shell wil binnenkort starten met de bouw van de geplande waterstoffabriek op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam met een totale capaciteit van 200 mW.

Thyssenkrupp Uhde Chlorine Engineers uit Duitsland zal de benodigde elektrolysers leveren. Het gaat om tien exemplaren van elk 20 mW. Ze komen te staan in een fabriek, waarvan de bouw nog dit jaar begint op de Tweede Maasvlakte op een terrein ter grootte van drie voetbalvelden. In 2024 moet de productie van groene waterstof hier starten. De eerste schetsen zijn al gemaakt door Studio Kraaijvanger.

Uitrol waterstofstrategie

De Duitse leverancier is maar wat blij met de order. “We kijken ernaar uit om bij te dragen aan een belangrijke waterstofhub voor Centraal Europa”, aldus Christoph Noeres, hoofd Green Hydrogen bij thyssenkrupp Uhde Chlorine Engineers. “Met onze grote schaal elektrolyser-module zullen we Shell helpen bij de uitrol van de waterstofstrategie. Onze expertise sluit aan bij die van Shell als grote wereldwijde energieleverancier.”

Voor industrie en transport

De fabriek genaamd Hydrogen Holland I komt in een hal ter grootte van twee hectare wat neerkomt op een oppervlakte van drie voetbalvelden. De geproduceerde groene waterstof is voor industrieel gebruik en voor de transportsector. De benodigde elektriciteit komt van het offshore windpark Hollandse Kust (Noord). Het is de bedoeling om de waterstof te transporteren via een pijplijn van 40 km vanaf de fabriek naar het Energy en Chemicals Park Rotterdam van Shell.

Herbruikbare materialen en zonnepanelen

Voor de bouw van de waterstoffabriek wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van herbruikbare materialen. Op het dak komen zonnepanelen te liggen. Thyssenkrupp Uhde Chlorine Engineers is marktleider met ontwikkeling van technologie voor waterstofproductie. Dat zijn onder meer hoog-efficiënte elektrolysers. Het bedrijf is betrokken bij meer dan 600 projecten die in totaliteit goed zijn voor 10 gigawatt aan capaciteit.

Delen: