Mobiliteit 07 juli 2017

Proef met waterstofbus in Rotterdam

De Rotterdamse OV-maatschappij RET is een proef met waterstofbussen gestart. Het eerste exemplaar is recentelijk ingezet. Na de zomer draait hij mee in de dienstregeling. In 2030 wil de RET alleen nog maar met emissievrije bussen rijden.

“Het is de eerste bus waarmee we 100% schoon kunnen rijden,” aldus Maurice Unck, algemeen directeur van de RET. De pilot is mogelijk dankzij meerdere subsidieverstrekkers, waaronder de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. “Als opdrachtgever voor het openbaar vervoer in deze regio willen wij zo snel mogelijk duurzaam busvervoer. Hiervoor maken wij afspraken met de vervoerders, waaronder de RET, zodat uiterlijk in 2030 alleen nog maar met schone bussen wordt gereden,” aldus Lennart Harpe portefeuillehouder OV-Ontwikkeling van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).

In september op buslijn 70

De waterstofbussen bieden evenveel comfort voor de passagiers als de huidige bussen: gelijke ruimte, brede deuren, panoramische zijruiten, elektrische verwarming en airconditioning. De bussen zijn stil en garanderen een vlotte rit. Na de zomer gaan de bussen mee in de dienstregeling. Reizigers komen de bus vanaf september tegen op buslijn 70 vanaf  Rotterdam Zuidplein.

Meerdere subsidieverstrekkers

De RET krijgt voor de pilot subsidie van verschillende partijen: de Europese Unie, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de gemeente Rotterdam. “Je hebt elkaar nodig om dit gezamenlijke doel -schone lucht- te bereiken. We verrijken niet alleen onze kennis en ervaring, door samen te werken in het Europese consortium 3Emotion, breiden we ook de kennis uit. Bijvoorbeeld voor fabrikanten, andere vervoerders en opdrachtgevers van het openbaar vervoer in heel Europa,” aldus Unck.

Pilot tot 2019

De twee waterstofbussen rijden gedurende de pilot in ieder geval tot 2019. Daarna worden ze opgenomen in de reguliere busvloot. De eerste reeks bussen die de RET inzet voor de nieuwe busconcessie (2019-2034) zijn volledig elektrisch. Afhankelijk van de ontwikkelingen op het gebied van emissievrij rijden en de uitkomsten van de pilot, wordt bekeken of er in de toekomst meer elektrische bussen op waterstof in Rotterdam gaan rijden.

Rotterdam is een van de steden die meedraait in het 3Emotion project. Dit project beoogt de inzet van brandstofcelbussen in zes steden bij verschillende openbaar vervoer concessiehouders. Behalve Rotterdam zijn er pilots Londen, Versailles bij Parijs, Aalborg, Pau en in Rome.

Delen: