Duurzaamheid 29 maart 2020

Waterstofbussen in openbaar vervoer Denemarken

In Denemarken zijn voor het eerst waterstofbussen opgenomen in de reguliere dienstregeling. De bussen rijden naar verwachting zo’n 150.000 kilometer per jaar en vervoeren ongeveer een miljoen passagiers.

2030

Denemarken heeft ambitieuze klimaatdoelen gesteld en wil het openbaar vervoer vóór 2030 emissievrij maken. Met deze insteek is in het voorjaar van 2019 een bestelling geplaatst voor drie waterstofbussen.

De bussen zijn sinds maart operationeel en rijden in de Deense gemeente Aalborg. Naar verwachting rijden de bussen zo’n 150.000 km per jaar en vervoeren ze ongeveer een miljoen passagiers. Door gebruik te maken van waterstof zullen de bussen ongeveer 60.000 liter diesel besparen.

Het project is medegefinancierd door het EU-project 3Emotion en de voertuigen worden door twee busmaatschappijen gebruikt: Keolis en Arriva.

Van Hool

Het Belgische Van Hool is verantwoordelijk voor de bouw van de bussen. Het familiebedrijf uit de provincie Antwerpen bouwt sinds 1947 bussen en is met 4.500 medewerkers de grootste, onafhankelijke busfabrikant van West-Europa. Sinds 2007 levert het bedrijf ook een waterstofbus: de Van Hool A330 FC.

De A330 FC is een 12 meter lange bus en biedt plaats aan 78 passagiers. In de bus ligt een waterstofbrandstofcel van het Canadese Ballard, terwijl Siemens de elektrische aandrijving levert. De waterstoftanks kunnen 38 kilo waterstof opslaan, goed voor een actieradius van 350 km.

Tanken

In Aalborg-Oost is tevens een waterstoftankstation geplaatst door Green Energy. Het nieuwe station beschikt over een elektrolyser die van groene stroom waterstof maakt. De waterstof wordt opgeslagen in drie grote opslagcontainers onder een druk van 350 en 450 bar.

Delen: