Mobiliteit 15 juni 2020

Waterstofbussen de weg op in Zuid-Holland

In Zuid-Holland zijn vier nieuwe waterstofbussen in gebruik genomen. In de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee rijden de duurzame bussen in de dienstregeling R-Net Lijn 436. Uiteindelijk moeten er 24 waterstofbussen komen te rijden in de provincie.

Waterstofbussen

In 2019 heeft de Provincie Zuid-Holland besloten om het busvervoer intensief te vergroenen. Er zijn daarom 24 nieuwe waterstofbussen besteld, waarvan de eerste vier nu in dienst zijn.

De waterstofbussen zijn gebouwd door de Valkenswaardse busfabrikant VLD en zijn schonen er stiller dan traditionele bussen.

Toestemming

Het duurde even voordat de bussen de weg op mochten. De bussen hebben namelijk een aanhanger waarin de waterstoftanks zijn opgeslagen. Het ministerie heeft toestemming moeten geven voor het nieuwe voertuig. Om ervaring op te doen met de 12 meter lange bus hebben de chauffeurs extra training gekregen.

De bussen gaan één keer per dag tanken bij het AirLiquide-waterstoftankstation in Rhoon, waar ook twee Van Hool-waterstofbussen van het Rotterdamse OV-bedrijf RET tanken. Op een volle tank kunnen de bussen zo’n zo’n 350 kilometer afleggen.

20 waterstofbussen

De vier bussen zijn begin van wat moet uitgroeien tot een ware waterstofbussenvloot in Zuid-Holland. Het vervoersbedrijf Connexxion heeft in maart 2020 een overeenkomst gesloten met de Poolse busfabrikant Solaris voor de levering van twintig waterstofbussen van het type Urbino 12 Hydrogen. Deze bussen gaan eind 2021 rijden in Zuid-Holland.

“We hebben hier in de concessie Hoeksche Waard Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland hele lange afstanden, waar de R-Net bussen ook op rijden helemaal vanaf Zuidplein in Rotterdam naar Goeree-Overflakkee. Dat is een lange afstand en dat kunnen we gaan doen met waterstofbussen van VDL. We gaan hier uiteindelijk met 24 bussen in totaal op waterstof rijden. Een van de grootste busvloten van Europa op waterstof”, aldus gedeputeerde Floor Vermeulen van Verkeer en Vervoer.

Delen: