Mobiliteit 18 mei 2021

Waterstofboot TU Delft van start in challenge Monaco

De eerste vliegende waterstofboot ter wereld is een feit. Het is een ontwerp van het TU Delft Solar Team. Hij vaart niet alleen op waterstof, maar kan ook vliegen, maar hoe?

Studenten van de TU Delft werken sinds 2019 aan deze waterstofboot in een project genaamd Hydro Motion. De onthulling was onlangs in het Maritiem Museum Rotterdam. Voormalig D66-kamerlid en schrijver Jan Terlouw heeft de boot gedoopt.

Jan Terlouw bij doop waterstofboot (Foto: TU Delft Solar Team)

Wereldkampioenschappen Monaco

In juli doet het TU Delft Solar Team met deze waterstofboot mee aan de Energy Boat Challenge om de potentie van waterstof te laten zien: dit zijn de wereldkampioenschappen voor duurzame vaartuigen op open zee bij Monaco.

Trimaran romp

20 studenten zijn sinds vorige zomer full time bezig met het ontwerpen en bouwen van het vaartuig. Het team heeft drie rompen van een oudere Solar Boat die in 2019 wereldkampioen werd, opnieuw gebruikt. Zo ontstond een enorme trimaran van 8 meter lang en 6 meter breed met een compleet waterstof aandrijfsysteem, de slimste elektronica en enorm sterke vleugels om de boot niet alleen te laten varen, maar ook te laten vliegen.

Bouw waterstofboot. (Foto: TU Delft Solar Team)

Waterstofboot haalt 40 km/uur

De elektromotor van 70 pk is krachtig genoeg om een snelheid van 40 km/uur te halen. Daarbij zijn de drie rompen volledig boven het wateroppervlak getild door beweegbare vleugels in het water. Bij 22 km/uur komt het vaartuig ‘los’ van het wateroppervlak. De lagere weerstand maakt meer snelheid mogelijk. De circa 1.000 kg wegende waterstofboot vliegt dan 40 cm boven het water.

Onder de romp de vleugels die het vaartuig boven het wateroppervlak liften. (Foto: TU Delft Solar Team)

Team komt uit in endurance race

De komende weken ondergaat de boot vele testen in de haven van Rotterdam. Dit alles om met een veilige en zo efficiënt mogelijke boot te kunnen racen in de Open Sea Class in Monaco in juli. Binnen deze wedstrijd focust het team zich op de endurance race. Er zal niet alleen geracet worden tegen studenten, maar ook tegen commerciële partijen.

De Monaco Energy Boat Challenge is van 6 tot 10 juli 2021.

Delen: