Mobiliteit 24 juni 2020

Waterstofauto’s in dienst bij Berlijnse politie en brandweer

In Berlijn zijn de politie en brandweer sinds kort uitgerust met een nieuw voertuig: de waterstof aangedreven Toyota Mirai.

Toyota Mirai

De noodhulpdiensten in Berlijn zetten in op waterstof. Sinds januari 2020 zijn er twee waterstof aangedreven Toyota Mirai’s in dienst bij de politie en nu mag ook de brandweer in de Duitse hoofdstad zich de gelukkig eigenaar noemen van vier nieuwe Toyota Mirai’s.

Zwaailichten

De nieuwe brandweer-Mirai’s zijn uitgerust met zwaailichten en sirenes en zijn dankzij een felrode carrosseriekleur en bestickering direct herkenbaar. Onder de motorkap van de Mirai zit een 154 pk sterke elektromotor die ervoor zorgt dat de brandweermannen niet alleen snel op hun locatie in de hoofdstad aankomen, maar ook zonder uitstoot.

Waterstof tanken

De auto’s zullen geen moeite hebben om een tankstation te vinden. In Berlijn zijn inmiddels vijf waterstoftankstations operationeel. Een tankbeurt met de Mirai duurt zo’n drie tot vijf minuten, niet veel langer dan bij conventioneel aangedreven auto’s.

Financiering

De aanschaf is mede gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Berlin Sustainable Development Program (BENE). Het doel van het BENE-programma is om de vermindering van CO2-uitstoot in de commerciële en openbare sector te ondersteunen en de levenskwaliteit en het milieu in Berlijn te verbeteren.

Politieauto’s

Ook in andere Duitse steden zetten steeds meer hulpdiensten waterstofauto’s in. Zo heeft de Hamburgse politie heeft een Mercedes GLC F-cell in dienst en in Osnabrück is in april een Hyundai Nexo in de politievloot opgenomen.

Delen: