Waterstof als systeemdrager 14 januari 2020

Waterstof uit voedselafval?

Het is een groot probleem: voedselverspilling. Alleen in Nederland al verspillen we gemiddeld 34 kilo aan voedsel per persoon per jaar. Wetenschappers van Purdue University in de Verenigde Staten hebben gelukkig een efficiënte manier gevonden om waterstof te produceren uit voedselafval.

Tijdrovend

De productie van waterstof uit voedselafval kennen we al langer, waarbij gebruik gemaakt wordt van bacteriële afbraak. Dit proces neemt echter veel tijd in beslag en vergt een complexe voorbereiding van het voedselafval. Wetenschappers van Purdue University hebben echter een nieuwe methode ontwikkeld om de productie van waterstof uit voedselafval te verbeteren.

Schone waterstof

Deze nieuwe methode maakt gebruik van gist om voedsel af te breken en om te zetten in schone waterstof. Dit proces neemt weinig tijd in beslag. Binnen 18 tot 24 uur is het voedsel omgezet in waterstof, in tegenstelling tot enkele dagen bij andere productiemethodes.

H2 laboratorium

Efficiënt

Robert Kramer, Professor of Energy aan Purdue University Northwest, verwacht dat het nieuwe Purdue-systeem zo’n 20% tot 25% efficiënter is bij de productie van waterstof uit voedselafval in vergelijking met huidige methoden.

“We wilden een eenvoudige manier creëren om al die voedselverspilling om te zetten in een bron van schone energie”, aldus Kramer. “Met ons systeem kan de gebruiker voedselafval vermalen en in een reactor plaatsen om waterstof te creëren.”

200 miljard dollar

Amerikanen zijn overigens wereldwijd koplopers op het gebied van voedselverspilling. Maar liefst 40% van hun voedsel belandt in de prullenbak. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft dit voedsel bij elkaar een waarde van 200 miljard dollar per jaar.

Tags:  

Delen: