Waterstof uit suikerriet

Volgens studenten aan de Universiteit van Queensland is waterstof te winnen uit suikerriet. Is dat interessant? Zij stellen van wel, omdat de kosten maar een derde zijn van andere opties om waterstof te maken.
De prijs zou volgens de studenten komen op minder dan 3 dollar per kilogram waterstof. Bij het proces met suikerriet komt wel kooldioxide vrij, maar die kun je afvangen of compenseren met de aanplant van nieuwe suikerriet.
Verder onderzoek
150 studenten van Queensland zijn nu vol gas bezig met verder onderzoek. Het gaat kort gezegd om thermische gasomzetting, onder temperaturen van 400 tot 1.000 graden.
Gaat om afval van suikerriet
De technologie is ook te gebruiken voor groen afval, zoals bladeren, groente en fruit. Met suikerriet is de productie op grotere schaal aan te pakken om dat de verbouwing daarvan en de achterliggende logistieke processen voldoende grondstoffen voor de waterstofproductie garanderen.

Verhitting tot 1.000 graden Celsius
Het gaat namelijk niet om de suikerriet zelf maar om het ‘groene’ afval dat resteert na de productie van ethanol en ingrediënten voor kunststoffen. Door de resterende biomassa van suikerriet te verhitten ontstaat ‘syngas’ waaruit na een serie behandelingen en separaties waterstof is te halen.
Methode al voor andere toepassingen
De methode is op zich niet nieuw. Die wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor de productie van zuivere koolstof, maar niet eerder is gekeken naar het maken van waterstof. De studenten krijgen assistentie van onderzoekers van geïnteresseerde bedrijven, wat aangeeft dat deze manier van waterstof toch als veelbelovend wordt ingeschat.