Waterstof als systeemdrager 23 mei 2018

Waterstof uit plastic afval en oude banden

Het klinkt als het ei van Columbus: afval verwerken om waterstof te maken waarbij nauwelijks CO2 vrijkomt. De Britse PowerHouse Energy Group ziet kansen.

Met behulp van ultrahoge temperaturen

PowerHouse heeft een plan voor zo’n tweehonderd zogenaamde ‘waste-to-hydrogen (H2) plants’ in Engeland. Het zijn reactoren waarin onder ultrahoge temperaturen plastics en rubber zijn om te zetten in synthetisch gas (Syngas). Dat kan naar het gasnet. Maar de Britten zien ook mogelijkheden om uit dat gas waterstof te maken voor een prijs die vergelijkbaar is met die van diesel.

Van SynGas naar waterstof

De reactoren, genaamd G3-UHt, zijn volgens PowerHouse zeer efficiënt. Uit het afval is 90% van de energie te halen. Dat is aanzienlijk meer dan in een verbrandingsoven kan. En er komt geen enkele emissie bij vrij. Haal je er waterstof uit dan komt er wel CO2 vrij, maar dat is een zestiende van de kooldioxide die bij het maken van waterstof uit aardgas vrijkomt.

Per unit 25 ton afval te verwerken

De installaties zijn compact. De units kunnen 25 ton plastic afval of oude banden verwerken. De komende jaren wil PowerHouse starten met de plaatsing van de reactoren. In tien jaar tijd moeten er in in Engeland 500 staan. Hier onder een video met een animatie van de installatie van PowerHouse.

Delen: