Onderzoek 07 september 2022

Waterstof uit lucht halen, het kan!

Groene waterstof maken met wind- of zonnestroom uit water. Het is het principe van elektrolyse zoals we dat kennen. Het kan echter ook uit lucht.

Lucht kan direct worden gebruikt voor waterstofproductie via elektrolyse, vanwege de universele beschikbaarheid, volgens een nieuwe studie gepubliceerd door Nature Communications. Lucht heeft een ‘natuurlijke onuitputtelijkheid’ en er zit op elk moment 12,9 biljoen ton water in de lucht, zo blijkt uit de studie.

Prototype getest

Er is een prototype van een elektrolyser ontwikkeld, die het vocht in de lucht gebruikt voor waterstofproductie. Gedurende 12 opeenvolgende dagen is die in gebruik geweest met stabiele prestaties bij een efficiëntie van ongeveer 95%. “Dit werk opent een duurzame weg om groene waterstof te produceren zonder vloeibaar water te verbruiken”, concludeert de studie.

Droge gebieden met veel zon

Terwijl waterstof geproduceerd door waterelektrolyse met behulp van hernieuwbare energie, namelijk de groene waterstof, de meest veelbelovende energiedrager is van de koolstofarme economie, wordt de inzet van waterelektrolyse geografisch beperkt door de beschikbaarheid van zoet water.

Tekort aan zoet water

Gebieden die rijk zijn aan hernieuwbare energiebronnen, zoals veel zonneschijn, hebben vaak een tekort aan water. Er is een geografische overeenkomst tussen het tekort aan zoet water en het potentieel van respectievelijk zonne- en windenergie in de meeste continenten, zoals Noord-Afrika, West- en Centraal-Azië, Middenwest-Oceanië en het zuidwesten van Noord-Amerika.

Delen: