Waterstof ter verduurzaming van de mobiliteit

De FCEV “rijdt” op waterstof en is van tank-to-wheel volledig emissievrij: dat wil zeggen geen CO2 en geen NOx-en. De tankstations kiezen vrijwel unaniem voor gecertificeerde waterstof, dat wil zeggen dat de markt grotendeels, voor meer dan 60% geheel is gedecarboniseerd.

De plannen om groene waterstof – dus op basis van elektrolyse met groene stroom– in de mobiliteit te gebruiken nemen serieuze vormen aan. Er zijn projecten in ontwikkeling die windturbines of zonnecellen direct verbinden met de electrolyser en het tankstations. Partijen als Shell, Gasunie en Groningen Seaports hebben zeer recent plannen aangekondigd om grootschalig windturbines te plaatsen en de stroom te converteren tot groene waterstof in de Eemshaven. De groene waterstof kan gebruikt gaan worden in de FCEV’s maar ook dienen om de biobrandstoffen – denk aan bio-kerosine- te upgraden.


gram CO2 / km mgram NOx / km
Benzine 207 24
Diesel 190 560
LPG 180 102
CNG 175 36
H2 (grijs) 120 0
H2 (groen) 0 0
EV mix 80 0
EV groen 4 0

Een gelijk speelveld voor elektrisch rijden, PWC e.a. 2016

Optimale tankinfrastructuur

Nederland doet al jaren mee aan de demonstratieprojecten, heeft veel kennis en ervaring opgebouwd en kan nu één van de ‘launching markets’ worden voor brandstofcel-elektrisch rijden in Europa. Voorwaarde is voldoende tankinfrastructuur. Voor deze infrastructuur is weer genoeg aanbod van brandstofcel elektrische voertuigen (FCEV ‘s) de voorwaarde (kip-ei). Als H2Platform hebben we in het Klimaatakkoord de ambitie laten opnemen om in 2025 in 50 waterstoftankstations en 15.000 FCEV ’s in Nederland op de weg te hebben.

Over het aantal tankstations zijn de berichten positief. De pioniers van deze nieuwe technologie maken grote stappen voorwaarts en we verwachten in 2020 een groei van 5 naar zo’n 10-12 operationele tankstations. We maken ons sterk voor een optimale tankinfrastructuur. Een landelijk dekkend netwerk van kwalitatief goede waterstoftankstations (qua ligging, service, betrouwbaarheid en back-up bij uitval) dat aansluit op onze buurlanden is een voorwaarde voor de keuze van bedrijven en individuen om over te stappen op een waterstof – voertuig.