Onderzoek 12 februari 2021

Waterstof opslaan zonder koelen of met hoge druk. Het kan!

Het heet POWERPASTE. Je kunt het goedje gewoon in een soort cartridge meenemen. Er zit veel waterstof in, die vrijkomt als de pasta in contact komt met water.

Het Duitse Fraunhofer onderzoeksinstituut heeft POWERPASTE ontwikkeld. Het instituut stelt dat dit de oplossing kan zijn voor kleine voertuigen zoals e-scooters. In plaats van een batterij om de elektromotor te voeden zou je er een waterstof-elektrische variant van kunnen maken. De brandstofcel levert in dit geval de stroom.

Emulsie met waterstof in cartridge

Met de pasta als waterstofleverancier voor de brandstofcel hoef je geen waterstof onder hoge druk (700 bar) te persen in een kleine tank op de scooter. De POWERPASTE zit in een cartridge. Verder is alleen een klein tankje met water nodig. Door vervolgens met kleine pulsjes de pasta uit de cartridge te persen en te mengen met water, komt de waterstof vrij.

Magnesiumhydride

POWERPASTE bestaat vooral uit magnesiumhydride en wat andere bestanddelen om het in een pastavorm te krijgen. De emulsie kun je transporteren bij normale omgevingsdruk. De temperatuur van de buitenlucht heeft geen invloed. Pas bij 250 graden Celsius vallen de bestanddelen uit elkaar. Of na aanraking met water. Dan komt de waterstof vrij en in voldoende hoeveelheid om een compacte brandstofcel in een scooter te ‘voeden’.

Maken niet ingewikkeld

Magnesiumhydride vormt zich bij 350 graden Celsius en bij vijf of zes bar, dus vijf of zes keer de normale luchtdruk. Volgens de onderzoekers is dus ook het maken van POWERPASTE niet al te ingewikkeld.

Demonstratie van een stroomgenerator met POWERPASTE cartridge en een 100 W-PEM-brandstofcel.

Andere toepassingen in onderzoek

Het Fraunhofer instituut onderzoekt verdere toepassingen in bijvoorbeeld drones, waterstofauto’s en zwaardere voertuigen. POWERPASTE kan een ideale oplossing zijn voor dure tankstations waar nu waterstof onder hoge druk moet worden opgeslagen. De POWERPASTE is ook makkelijk te transporteren.

Delen: