Waterstof op de Noordpool

Dat waterstof multi-inzetbaar is blijkt maar weer eens. In het Noordpoolgebied is een waterstof-brandstofcel in gebruik genomen. De brandstofcel doet dienst in barre omstandigheden en voorziet een onderzoeksstation van stroom.
Het onderzoeksstation is geplaatst op het onbewoonde Arctische eiland Prins Karls Forland, voor de kust van Spitsbergen. Het autonome veldstation zal de lokale biosfeer gedurende een lange periode observeren en vastleggen.
Juiste energiebron
Er is lang gezocht naar de juiste energiebron die het veldstation van stroom moet voorzien. Deze moet milieuvriendelijk zijn, maar moet ook betrouwbaar werken bij lage temperaturen tijdens de Arctische winter. Daarnaast is een stabiele levering van energie over een lange periode belangrijk. Door de onherbergzame locatie zijn reparaties moeilijk uitvoerbaar.
Waterstof is de oplossing
Het Britse Fuel Cell Systems komt met de oplossing. Het bedrijf heeft een speciale waterstofinstallatie ontwikkeld die bestand is tegen de Arctische omstandigheden. De compacte installatie past in het robuuste aluminium veldstation en levert zes maanden stroom. Daarnaast is de waterstof toepassing milieuvriendelijk. Dat is niet geheel onbelangrijk voor het steeds sneller smeltende ijs in het Noordpoolgebied.
De installatie is in het voorjaar in werking gezet en wordt na een half jaar bijgevuld. De brandstofcel heeft de eerste maanden uitstekend gepresteerd. Het veldstation levert dagelijks data over regenval, temperatuur, luchtvochtigheid, en windsnelheid. Ook is het station voorzien van camera’s. Deze hebben reeds de eerste ijsbeer met een bijzondere interesse in waterstof vastgelegd.
Barre omstandigheden
Het eiland, waar het tot – 45°C kan vriezen, is een belangrijke broedhabitat voor verschillende vogelsoorten. Door de barre omstandigheden en de beschermde status wordt het eiland zelden bezocht. Onderzoeksactiviteiten zijn daardoor lastig uit te voeren. De inzet van waterstof brengt hier nu verandering in.