Waterstof met microwaves

De universiteit in het Spaanse Valencia heeft een methode ontdekt om met microgolven waterstof te maken. Dus zonder kabels en elektrodes.
Het is ontdekt door onderzoekers van de Universitat Politècnica de València (UPV) en de Spaanse National Research Council (CSIC). Het is volgens de onderzoekers een veelbelovende technologie door de eenvoud en de lagere kosten ten opzichte van elektrolyse met elektroden.
Ook voor synthetische brandstof
Met name voor automotive gebruik en voor schepen is deze ‘microwave’ methode interessant. Professor José Manuel Serra, onderzoeker van het Chemical Technology Institute (ITQ): “Met name voor energieopslag van met windenergie en zonne-energie gemaakte stroom biedt dit potentie. Ook voor de productie van synthetische brandstoffen en ‘groene’ chemische grondstoffen is dit principe inzetbaar.”
Industriële processen
Synthetische brandstoffen dragen eveneens bij aan reductie van de CO2-uitstoot omdat dan geen aardolie of aardgas daarvoor nodig zijn. Professor José Manuel Catalá van de UPV: “De technologie is voor talrijke doeleinden in te zetten en we hopen dat ook diverse industriële processen hiermee zijn te vergroenen.”

Waterstof maken met hitte
Ook met zeer grote hitte is water te splitsen in waterstof en zuurstof. De Duitse lucht- en ruimtevaartorganisatie experimenteert met een kunstzon van zo’n 150 lampen. De lampen zijn samengebald in een kolossale installatie van veertien meter hoog en zestien meter breed.
3000 graden Celsius
Door de bundels geconcentreerd te richten op een klein oppervlak krijg je een zeer intens licht, tienduizend keer krachtiger dan zonlicht. Bij tests is op het belichte vlak een temperatuur van 3000 graden Celsius gemeten. Dat is heet genoeg om water om te zetten in waterstof en zuurstof.
Goedkope bron van waterstof
Volgens de Duitse onderzoekers van het Deutches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) kan deze zogenoemde Synlight-installatie het hele lichtspectrum van de zon nabootsen. TNO volgt het onderzoek met grote belangstelling. Waterstof uit water maken kan al wel op grote schaal, maar kost veel energie en is daarom relatief duur. “Als het daarom zou lukken om met licht efficiënt en op een grote schaal direct waterstof te produceren, dan zou dat mogelijk een goedkope bron van waterstof zijn”, aldus TNO.