01 mei 2017

Waterstof maken met gloeiendhete ‘Kunstzon’

Is er een goedkopere manier om water te splitsen in waterstof en zuurstof dan met elektrolyse? DLR, het Duitse centrum voor lucht- en ruimtevaart, experimenteert nu met een ‘kunstzon’ van 149 Xenon-lampen.

3000 graden

De lampen zijn samengebald in een kolossale installatie van veertien meter hoog en zestien meter breed. Door de bundels geconcentreerd te richten op een klein oppervlak krijg je een zeer intens licht, tienduizend keer krachtiger dan zonlicht. Bij tests is op het belichte vlak een temperatuur van 3000 graden Celsius gemeten. Dat is heet genoeg om water om te zetten in waterstof en zuurstof.

Goedkope bron van waterstof

Volgens de Duitse onderzoekers van het Deutches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) kan deze zogenoemde Synlight-installatie het hele lichtspectrum van de zon nabootsen. TNO volgt het onderzoek met grote belangstelling. Waterstof uit water maken kan al wel op grote schaal, maar kost veel energie en is daarom relatief duur. “Als het daarom zou lukken om met licht efficiënt en op een grote schaal direct waterstof te produceren, dan zou dat mogelijk een goedkope bron van waterstof zijn”, aldus TNO.

Het zou wellicht ook kunnen met geconcentreerd zonlicht

De Synlight-installatie verbruikt in vier uur echter evenveel energie als een vierkoppig gezin in een jaar. Dus de productie van waterstof zal op deze manier niet direct goedkoper of efficiënter worden. Maar als het lukt om met synthetisch zonlicht waterstof te produceren, dan zou het volgens TNO ook met echt geconcentreerd zonlicht kunnen lukken. “Dat zou dan wel een duurzame en hopelijk betaalbare oplossing zijn.”

Stroom van windmolens gebruiken

De Duitse onderzoekers zien het experiment met de xenon-lampen als de opmaat naar een installatie die met spiegels zonlicht bundelt tot een intense lichtstraal. De Synlight centrale kan ook interessant zijn om stroom van windmolens op de Noordzee om te zetten in waterstof.

Delen: