Onderzoek 27 januari 2022

Waterstof maken met blauwalgen

H2GREEN is een technologie ontwikkeld door het Belgische bedrijf H2WIN S.A., waarmee groene waterstof is te produceren met zonlicht, water en enzymen van bijvoorbeeld blauwalgen.

“Het is zeer kostenefficiënt”, volgens H2WIN, “en de technologie is schaalbaar, modulair en compatibel met bestaande systemen. Het systeem is gepatenteerd in de Europese Unie en in de Verenigde Staten. De kostprijs komt naar schatting uit op circa 1 euro per kg groene waterstof.”

Hoe werkt H2GREEN?

H2GREEN is een eenvoudige methode om met behulp van enzymen met zonlicht uit water waterstof te halen. Er is dus geen elektriciteit nodig, zoals bij elektrolysers. De enzymen zijn afkomstig van algen. Volgens H2WIN zijn geen gigantische kwekerijen nodig, want de enzymen zijn te maken op basis van DNA. Dus een eenmalige afname van het genetisch materiaal volstaat.

Beeld: iStock.

Principe is elektrolyse

Het H2GREEN systeem omvat twee elektrodes. Een zogenaamde photoenzymatic anode zet met zonlicht water om in protonen (H+), elektronen (H-) en zuurstof (O2). Een enzymatic kathode koppelt de protonen en elektronen vervolgens aan elkaar voor H2, dus waterstof.

Alternatief voor platina in brandstofcel

De anodes en kathodes met enzymen zijn volgens H2WIN ook separaat te gebruiken. De kathode die de elektronen en protonen koppelt kan bijvoorbeeld in een PEM-elektrolyser een goedkoop alternatief zijn voor het platina-membraan. Ook in een brandstofcel is de platina in het membraan te vervangen door dit enzym. Dat kan de kostprijs van brandstofcellen en elektrolysers verlagen. H2WIN stelt dat H2GREEN prima schaalbaar is voor kleine toepassingen of juist productie op grote, industriële schaal.

En hoe verder?

H2WIN is opgericht in 2013. Sindsdien is gewerkt aan de ontwikkeld van H2GREEN. Volgens de oprichters is het principe klaar om op grotere schaal in te gaan zetten en het bedrijf is daarvoor in gesprek met investeerders.

Delen: