Gebouwde omgeving 06 november 2020

‘Waterstof kan ook in bestaande woonwijken’

In bestaande woningen overstappen van aardgas naar duurzame waterstof kan en het is niet eens heel ingewikkeld. Het is de conclusie van een tweejarig onderzoek in Hoogeveen.

Het eindrapport is 5 november gepresenteerd. Hierin staan de onderzoeksresultaten van Waterstofwijk Hoogeveen. Belangrijkste conclusie: ook bestaande woonwijken kunnen voor hun verwarming overstappen van aardgas naar –duurzame- waterstof. De speciaal daarvoor ontwikkelde waterstof cv-ketel maakt gebruik van de bestaande aardgasinfrastructuur.

Gemeente Hoogeveen pakt door

De basis voor de uitvoering van het plan is het demonstratieproject Nijstad-Oost in Hoogeveen met 100 nieuwbouwwoningen. De gemeente Hoogeveen gaat nu samen met de betrokken consortiumpartijen de stappen zetten om de plannen te realiseren: de aanleg van het waterstofnetwerk en aansluiten van 100 nieuwbouwwoningen van Nijstad-Oost. Daarna volgt het omzetten van ruim 400 woningen in de bestaande wijk Erflanden.

Lees ook: In 2022 eerste woningen op waterstofnet

Onderzoek toon potentie waterstof

Het project laat zien wat de potentie is van duurzame waterstof voor het aardgasvrij maken van een deel van de Nederlandse woningvoorraad, met hergebruik van het bestaande aardgasnetwerk en met behulp van een nieuwe waterstof cv-ketel. Die heeft een brander voor waterstof en er zijn verschillende componenten voor de ketel aangepast.

22 partners bij project betrokken

De afgelopen 2 jaar hebben de 22 partners in het consortium Waterstofwijk Hoogeveen gewerkt aan het onderzoeksproject. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft dit met een onderzoekssubsidie ondersteund.

De resultaten van het onderzoek staan in het eindrapport   Proefproject Hoogeveen | Publiek rapport 2020 .

Delen: