Mobiliteit 06 november 2017

Waterstof? Daarmee kun je nu ook fietsen!

Een elektrische fiets met een brandstofcel op waterstof is een feit. Het Franse Pragma Industries heeft die ontwikkeld en levert er een apparaat bij dat waterstof maakt en opslaat zodat je thuis kunt ’tanken’.

In een Pedelec

Pragma heeft de waterstoftechnologie toegepast in een zogenaamde Pedelec. Het is een behoorlijk nieuwe categorie van fietsen met stevige elektrische trapondersteuning. Snelheden tot 45 km/uur zijn mogelijk. Een kentekenplaat, zoals bij bromfietsen, en een helm zijn dan ook vereist.

Tot 100 kilometer ondersteuning

De Pedelec van Pragma heeft een elektromotor van 36 Volt en 250 W. Die krijgt stroom van een lithium-ion batterij van 150 Wh. Opladen gebeurt met een mini-brandstofcel van 150 W.

De benodigde waterstof put komt uit een drukcilinder met een inhoud van twee liter. Volgens Pragma is dat voldoende voor circa 100 kilometer trapondersteuning.

Alternatief voor Pedelec met batterij?

De vraag rijst of een Pedelec op waterstof een alternatief kan zijn voor eentje met een batterij? Vooral als je een apparaat gebruikt waarmee je thuis op het lichtnet waterstof gaat maken, terwijl de batterij rechtstreeks is op te laden? Dat kan namelijk prima in de nacht als je de Pedelec toch niet gebruikt.

Op zijn site geeft Pragma Industries dan ook al aan dat deze snelle fiets op waterstof vooral interessant is voor bedrijven waar meerdere medewerkers van de Pedelec gebruik maken of voor deelfietsprojecten. In die gevallen kan immers de duur van het opladen een beletsel zijn. In twee minuten is het tankje weer met waterstof gevuld. Een prijs meldt Pragma niet, maar de waterstoffiets zal zeker niet goedkoop zijn.

Delen: