Internationale ontwikkelingen 31 januari 2022

Waterstof en Winterspelen

Shell heeft een van de grootste waterstof-elektrolysers ter wereld in gebruik genomen voor de Olympische Winterspelen, met een capaciteit van 20 megawatt.

De Winterspelen in het Chinese Zhangjiakou gaan 4 februari 2022 van start. Waterstof speelt een grote rol voor transport en energievoorziening. Groene waterstof, geproduceerd door de elektrolyser van Shell met stroom van een windmolenpark.

Sporters in schone bussen

Transport van sporters en officials gaat louter met bussen en auto’s op waterstof. 600 waterstofvoertuigen, waaronder 212 bussen, staan klaar en die moeten allemaal op tijd van waterstof voorzien kunnen worden. Daarvoor zijn grote hoeveelheden nodig, vandaar dat Shell de krachtige elektrolyser in een joint venture met de Zhangjiakou City Transport Construction Investment Holding Group Co. Ltd. heeft gerealiseerd.

Grootste elektrolyser van Shell

“De elektrolyser is de grootste die we op dit moment hebben. Dat past prima in onze strategie, die is gericht op een leidende positie met waterstof”, aldus Wael Sawan, Shell’s Integrated Gas, Renewable en Energy Solutions Director. “We zien mogelijkheden voor een complete waterstofketen in China met productie, opslag en verscheping.” De 20 megawatt elektrolyser en de waterstoftankstations zijn de eerste fase. Het plan is opschaling op termijn naar 60 megawatt.

Delen: