Internationale ontwikkelingen 05 januari 2022

Waarom waterstof belangrijk is voor Dakar Rally?

In de Dakar Rally rijden dit jaar de eerste voertuigen op waterstof. Experimenteel maar wel met een doel want de organisatie van de woestijnrace wil dat alle teams in 2026 een stuk minder emissie uitstoten.

Het Franse bedrijf Green Corp Konnection (GCK) heeft eerder al een auto op waterstof ontwikkeld: de Blast 1. De organisatie van de Dakar Rally gebruikt die. Dat is de A.S.O., die meer en meer wil focussen op de transitie naar een meer duurzaam event. In 2030 wil de organisatie de rally volledig ‘groen’ hebben.

H2 Racing Truck

Een andere Franse onderneming Gaussin heeft dit jaar de eerste truck op waterstof ingezet met sponsoring van Aramco, een oliemaatschappij in Saoedi-Arabië. Deze H2 Racing Truck® moet volgens de makers aantonen wat ook met trucks mogelijk is met emissievrij rally rijden.

Groene Dakar in 2030

Het past in het straatje van de Dakar Rally. Organisator A.S.O. schrijft voor dat in 2026 alle trucks en auto’s moeten voldoen aan een ultra-low emission standaard. In 2030 moeten alle teams volledig ‘groen’ zijn. Waterstof is dan een potentiële mogelijkheid.

800 km op waterstof

Gaussin maakt gebruik van een truck met twee brandstofcellen met een vermogen van 380 kW. Aan boord is 80 kg waterstof en dat is goed voor een range tot aan 800 km. Tanken duurt circa 20 minuten. De truck heeft een nieuw, ultralicht chassis en dient volgens Gaussin als platform voor meer bedrijfsvoertuigen die in de loop van 2022 worden gepresenteerd. Op dit moment levert het bedrijf al voertuigen voor containertransport in havens.

Past in ontwikkelingsproces

De deelname aan de Dakar Rally, dit jaar in Saoedi-Arabië, past in het ontwikkelingsproces om de aandrijvingstechnologie te verbeteren en de betrouwbaarheid naar een hoog niveau te tillen. De woestijnrally is door zijn extreme zwaarte en door zijn veeleisende karakter al decennia voor autoproducenten zoeken een ideaal proefterrein.

Lees ook: Dakar Rally op waterstof

Emissievrije Dakar Rally

Een emissievrije Dakar Rally is een must. “Dakar is altijd al avontuur geweest”, aldus Yann Le
Moënner, A.S.O.’s General Manager. “Die spirit is in toenemende mate noodzakelijk nu we een cruciale fase naderen op weg naar een transitie in gemotoriseerde sport. Bedrijven die het ‘Dakar Future’ plan onderschrijven en nieuwe technologie bloot stellen aan extreme omstandigheden zien wij als partner. Gaussin toont de wil om dit pad te volgen. Hun enthousiasme en betrokkenheid spreekt ons aan. De technische kennis en de research-capaciteit zijn van grote waarde om onze doelstelling te bereiken.”

Delen: